“KIŠ” (Quiche)

Ime te okusne,slane pite je dokaj zapleteno,a njena priprava je sila preprosta. In kaj je najboljše – izbira sestavin za pripravo je tako široka, kot je široka vaša domišljija! Stalnica sta edino testo in jajčni nadev.

Kaj pa pravzaprav je “KIŠ”?

“Kiš” je Francoska jed z imenom Nemškega izvora,ki se je “rodila” na Francoskem podeželju, tik ob meji z Nemčijo. Takrat je veljala bolj za “žensko hrano”,z česar se je malce pošalil tudi Bruce Feirstein leta 1982. Napisal je namreč knjigo z naslovom: Pravi možje ne jedo kiša. Izvirni recept je vseboval prekajeno meso, dandanes pa med najbolj priljubljene sodi brezmesna verzija.

Pripravljena slana pita - KIŠ
Pripravljena slana pita – KIŠ

Torej,glede na letni čas v katerega smo zakorakali, je ta ideja kot naročena, kajti sveže, okusne zelenjave je v izobilju …

Recept za brezmesno različico s šparglji. Seveda to ne pomeni, da morate temu slediti tudi vi …V roke vzemite ta recept kot okvirno idejo, nato pa zraven dodajte svojo domišlijo in ustvarite svojo mojstrovino.

Pa še namig: za peko uporabite pekač za torte,premera 22 cm, kajti okrogla pita je še bolj očarljiva za oko.

Priprava vsega vam ne bo vzela veliko časa. Edino kar ga vzame, je počivanje testa v hladilniku, kasneje pa še peka.

Pa začnimo
Kaj potrebujemo za pripravo testa?
  • 150 g gladke moke
  • 150 g skute po želji
  • 80 g masla sobne temperature
  • sol po okusu(recimo 1/2 č.ž.)

Iz naštetih sestavin umešamo gladko testo, ga zavijemo v plastično vrečko in damo počivat v hladilnik vsaj za pol ure. Lahko ga naredimo tudi že zjutraj, da bo kosilo pravočasno gotovo.

Kaj pa potrebujemo za nadev?
  • 3 jajca
  • 2 mladi čebuli ali 1 staro
  • šop špargljev
  • 150 g skute
  • 1 grški jogurt
  • pest naribanega Ementalerja ali sira po želji
  • sol
  • začimbe( luštrek, peteršilj, drobnjak, mleti česen)
Postopek priprave:
  • Za nadev umešamo jajca, dodamo skuto, jogurt, sol, začimbe in sir.
  • Vse dobro premešamo in dodamo še na koščke narezano čebulo in na kolobarčke narezane šparglje.
  • Še enkrat premešamo in dobljeno maso prelijemo čez pripravljeno testo v pekaču.
Pripravljeno testo in nadev
Pripravljeno testo in nadev
Testo prelijemo z nadevom
Testo prelijemo z nadevom
  • Testo razvaljamo na peki papirju, ker ga bomo tako lažje preložili v pekač.
  • Valjamo na tenko in v obili kroga, malo večjega kot je premer pekača, da bomo lahko obložili še rob.
  • Ko je testo nameščeno v pekaču,ga le še prebodemo z vilico na večih mestih.
  • Pito pečemo v naprej ogreti pečici od 30-50 minut, na temperaturi 200-220 stopinj celzija, oziroma toliko, da se lepo zlato/rjavo zapeče.

Za prilogo k tej jedi rabite le še polno skledo solate po želji.

Se vam že cedijo sline …? 😀

Recept je prispevala Monika