Karamelizirana čebula

Deli s prijatelji

Karamelizacija čebule s počasnim kuhanjem na olivnem olju, dokler ta ne porumeni, je zares čudovit način za pridobivanje okusa iz najpreprostejših sestavin.

Karamelizirana čebula

Za pripravo karamelizirane čebule potrebujemo naslednje pripomočke:
  • Desko
  • Nož
  • Široko ponev z debelim dnom
  • Kovinska lopatica
Za pripravo karamelizirane čebule potrebujemo naslednje sestavine:
  • Več srednje velikih ali velikih čebul, rumenih, belih ali rdečih
  • Ekstra deviško oljčno olje
  • Maslo, po želji
  • Sol
  • Sladkor, po želji (žličko sladkorja za 5 čebul)
  • Balzamični kis, po želji
  • Malo vode
Rjavi trsni sladkor in Kraljevo sol lahko kupite s klikom a spodnje gumbe
Rjavi trsni sladkor Kraljeva sol – mleta – nejodirana Dodaj v košarico

Karamelizirana čebula

Karamelizirano čebulo pripravimo na sledeč način:
  1. Čebulo prerežite na pol skozi koreninski konec. Olupite lupino s čebule in jo narežite na rezine.
  2. Dno ponve premažite z oljčnim oljem ali mešanico oljčnega olja in masla (približno 1 čajna žlička na čebulo). Ponev segrevajte na srednje visoki temperaturi, dokler se olje ne zablešči.
  3. Dodajte rezine čebule in jih premešajte, da se čebula prekrije z oljem. Čebulo enakomerno razporedite po ponvi in pustite, da se med občasnim mešanjem kuha.
  4. Prilagajajte si temparaturo ognja, da se čebula ne zažge.
  5. Po 10 minutah čebulo posujte s soljo, po želji pa lahko dodate tudi nekaj sladkorja, ki bo pomagal pri karamelizaciji.
  6. Eden od trikov, da se čebula med kuhanjem ne izsuši, je, da v ponev dodate malo vode.
  7. Nato kuhajte še 30 minut do ene ure, pri čemer vsakih nekaj minut premešajte. Ko se čebula začne prijemati v ponev, jo pustite, da se malo prilepi in porjavi, nato pa jo premešajte, preden se zažge.
  8. Med karamelizacijo boste s kovinsko lopatico z dna ponve postrgali porjavele koščke. Ko se čebula skuha, boste morda morali ponev strgati vsako minuto in ne le vsakih nekaj minut.
  9. Nadaljujte s kuhanjem in strganjem, kuhanjem in strganjem, dokler čebula ne dobi bogate rjave barve.
  10. Na koncu kuhanja lahko dodate malo balzamičnega kisa ali vina, da se ponev razmaže in čebula dobi dodaten okus.
  11. V nepredušno zaprti posodi jo lahko v hladilniku hranite več dni.

Tako pripravljeno čebulo lahko uporabite za zrezke, burgerje, čebulno juho, pecivo, pico ali čebulno omako.

Pa dobe tek! 🙂
Deli s prijatelji