Kako začiniti perutničke za žar

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe

Perutničke, nepogrešljive na poletnem žaru, in seveda tudi med popularnimi vrstami mesa na žaru. Zato vam danes predstavljamo 3 glavne napotke, kako začiniti perutničke za na žar, in s tem popolnoma osvojiti svoje goste.

Priprava perutničk na žaru (slika: <a href="http://www.freepik.com" target="_blank">Freepik</a>)

Kdaj začiniti perutničke?

Perutničke so takšen tip mesa, katerega priporočamo, da ga začinite že večer prej ali pa vsaj nekaj ur prej.

Zakaj?

S tem povzročimo, da se okusi začimb in mesa zelo lepo povežejo in hkrati ima meso čas, da vse te okuse tudi vsrka vase. S tem dobimo ob in po peki intenzivno aromo in seveda izjemno aromatičen in dober okus. Torej prvi napotek je, da dlje, kot je meso začinjeno, boljši bo njegov okus.

Uporaba dobrih začimb in zelišč

Seveda pa je za dobre in okusne perutničke izjemno pomembno uporabiti dobre začimbe in zelišča. Različic je seveda ogromno, med najbolj popularnimi so seveda mediteranski okusi, kjer poleg dobrega olivnega olja, soli in popra uporabimo tudi timijan, baziliko, rožmarin in seveda mleti sveži česen. Za ljubitelje pekočih perutničk pa predlagamo uporabo različnih BBQ mešanic, kajenskega popra, čilija v prahu ali celo čili omake v kombinaciji s soljo, poprom in zdrobljenim česnom. Popularni okusi so v zadnjem času tudi orientalski, ki dajo perutničkam malo pridiha Azije in Bližnjega vzhoda. Pričaramo pa ga lahko s pomočjo kurkume, limonske trave ali celo mešanice začimb five spice, ki vas popelje z okusi vse do Kitajske.

Začimbe za perutničke na žaru (slika: <a href="http://www.freepik.com" target="_blank">Freepik</a>)

Način peke na žaru

Pomembno pa je seveda tudi sam način peke perutničk na žaru. Osnovo tega predstavlja predhodno dobro z oljem namazan žar. Najprej perutničke seveda dodobra popečemo, da dobijo to hrustljavo značilno skorjico. Potem pa priporočamo, da jih skozi celotno peko obračate, saj s tem preprečite, da se nastala skorjica ne zažge. Po 25 do 30 minutah so perutničke pečene in jih lahko postrežemo.

Perutničke na žaru (slika: <a href="http://www.freepik.com" target="_blank">Freepik</a>)

Za ljubitelje piva pa priporočamo, da zadnjih par minut perutničke položite na skupen kup na žaru in polijete s pivom, kar bo vse okuse še dodatno povezalo in jim dodalo kanček okusa po pivu.

Upamo, da vam bomo s temi napotki, pomagali, da bodo prav vaše perutničke na žaru zablestele in navdušile vaše goste.

 

Članek je prispevala Vesna.

Pa dober tek! 🙂