Kako začiniti meso za žar?

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe

Poletje je že tu in sezona žara se je že začela. Preden pa kot žar mojstri postavite svoje mojstrovine pred svojimi bližnjimi, je potrebno začeti pri samih osnovah in sicer pri ključnem postopku začinjanja mesa za žar.

Meso na žaru

Izbira vrste mesa

Ključna star, ki se je moramo zavedati preden začinimo samo meso, je tip mesa. Ločimo dve skupini. V prvo skupino spada meso, ki ga predhodno ni potrebno zoreti – v to spadajo ribe in perutnina. V drugi tip mesa, za katerega je potrebno zorenje, pa spadajo svinjina, govedina in divjačina. To moramo upoštevati tudi pri samemu začinjanju mesa. Na meso, za katerega je priporočljivo zorenje, je namreč potrebno dodati kislino v obliki vina, kisa ali limone. S tem meso dozori, se omehča in mišična vlakna se sprostijo.

Pečenje začinjenega mesa na žaru

Marinade

Za žar so izredno priljubljene marinade, v katere meso že prej damo in ga s tem odišavimo ter obogatimo njegov okus. Marinade so v osnovi sestavljene iz olivnega olja, svežega česna, čebule in različnih začimb ter zelišč seveda po okusu posameznikov.

Ključ do dobre marinade

Osnova vsake dobre marinade je dobro olivno olje. Pomembna sestavina pa so tudi svež česen, čebula in šalotka, ki dogradijo okus mesu. Hkrati je za tip mesa, katerega je potrebno zoreti, priporočljivo dodati tudi kislino kot je sok agrumov, kis ali vino, saj s tem meso omehčamo in osočimo. Takšni marinadi je pomembno dodati tudi kanček sladkorja, ki uravna samo kislost marinade.

Nekateri žar mojstri k marinadi dodajajo poleg osnovnih začimb tudi pekoče začimbe, ki dajejo žar mesu “KICK” ter samo meso popestrijo. Začimbe, ki jih uporabljamo so velikokrat čili, kajenski poper, črni poper, nekateri pa celo posežejo po Tabasco omaki ali kateri drugi pekoči omaki. V marinadah so nepogrešljiva tudi sveža zelišča, med katerimi so najbolj popularna peteršilj, rožmarin, timijan, koper, žajbelj in bazilika.

Meso za žar dobro začinite

Pomemben napotek – soljenje

Pomembno je, da vsak tip mesa solimo šele 15 minut pred pečenjem, kar pomeni, da v marinadi ne sme biti soli. Zakaj? Meso ob stiku s soljo začne izgubljati mesne sokove in s tem izgubimo sočnost mesa in hkrati postane sam okus mesa manj intenziven.

Čas mariniranja

Čas mariniranja je odvisen od velikosti in vrste mesa. Ribo v marinadi lahko pustimo največ eno uro, piščanca in svinjino do 12 ur, govedino in jagnjetino pa do 24 ur. Preden vsako meso damo na žar, ga je potrebno vsaj eno uro prej vzeti iz hladilnika, da ta pride na sobno temperaturo.

Upam, da vam bomo s temi napotki in nasveti pomagali, da bodo vaše specialitete z žara še bolj zablestele.

Pa dober tek!

 

Članek je prispevala Vesna.