Kako skuhati krompir

Kuhanje krompirja ni velika znanost, je pa pogosto prvi korak za pripravo različnih okusnih jedi (npr. tenstanega krompirja, krompirjeve solate …).  Mojstrom v kuhinji kuhanje krompirja predstavlja mačji kašelj, medtem ko se marsikateremu začetniku v glavi zagotovo poraja kar nekaj vprašanj. Pripravili smo kratek blog v katerem lahko na hitro usvojite vse potrebne informacije za kuhanje krompirja.

Kuhanje krompirja
Kuhanje krompirja
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo kuhanega krompirja:
  • krompir
  • voda
  • sol

*Količino krompirja odmerimo glede na število oseb za katere pripravljamo obrok. Navadno na osebo računamo 3 srednje krompirje oziroma 2 velika.

Postopek priprave:
  • Izberemo krompir in ga z olupkom operemo.
  • Krompir položimo v večjo posodo za kuhanje.
  • Zalijemo s toliko vode, da je ves krompir pokrit.
  • Dodamo ščepec soli.
  • Posodo prenesemo na štedilnik, ki ga prižgemo na največjo jakost.
  • Počakamo, da voda zavre. Ko zavre, temperaturo zmanjšamo na nižjo/zmerno temperaturo – voda naj pri tem še rahlo brbota.
  • Posodo na pol pokrijemo s pokrovko in s tem poskrbimo, da izhlapi manj vode. Če se slučajno zgodi, da izpari preveč vode (da krompir ni več v celoti pokrit), jo moramo doliti. Dolivamo vročo vodo, saj s tem najmanj vplivamo na temperaturo vode v posodi.
  • Ali je krompir že kuhan, preverimo z vilico. Če vilico lepo zdrsi v krompir, potem je ta že gotov. Krompir kuha približno 20-25 minut (odvisno od vrste in velikosti).
  • Krompir odstavimo iz štedilnika in odlijemo vodo.
  • Krompir še olupimo in woila, vse je pripravljeno za naslednji korak! 🙂
Skuhan in olupljen krompir
Skuhan in olupljen krompir

*Še nekaj informacij: krompir lahko olupite tudi pred kuhanjem. Lahko ga narežete tudi na manjše kocke – v tem primeru bo prej gotov (ta možnost se zelo dobro obnese predvsem, če iz krompirja nameravamo narediti pire krompir).

Pa dober tek!