Juha iz Pasilla čilijev

Juha iz posušenih vijoličnočrnih Pasilla čilijev je zagotovo nekaj, s čimer lahko presenetite marsikaterega gurmana. Pasilla čili juhi zagotovi rahlo čokoladno noto, ki na trenutke spominja še na okus suhih sliv, in temno rdečo barvo. Spada med najmanj pekoče čilije, zato se nikar ne bojte, da bo vaša juha tako pekoča, da bo neužitna. Prav nasprotno! Čiliji zagotovijo rahlo pikantno aromo, v kateri še zmeraj lahko uživamo. S pasiranjem na koncu poskrbimo, da je juha kremna in brez koščkov čilija, njen okus pa dovršimo še s kislo smetano.

Pasilla čili juha
Pasilla čili juha
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo čili juhe:
  • 50 g oziroma cela vrečka Pasilla čilijev. Kupite jih lahko TUKAJ.
  • 2 srednji čebuli
  • 5 strokov česna in česen v prahu
  • voda
  • sol
  • poper
  • origano, najbolje mehiški
  • 200 g pelatov v koščkih ali 2 sveža paradižnika
  • 4 srednje krompirje
  • kisla smetana
Postopek priprave:
  • Čilije prelijemo z vročo vodo in jih namakamo kar nekaj časa, lahko tudi uro ali dve. Nujno je, da se čiliji zmehčajo.
    Pasilla čili - namakanje
    Pasilla čili – namakanje
  • Ko so čiliji zmehčani, odrežemo peclje, čilije razpolovimo in odstranimo semena.
  • Čilije narežemo na majhne koščke.

  • Olupimo in nasekljamo čebulo in česen.
  • V ponvi segrejemo olivno olje. Najprej dodamo čebulo, malo popražimo, nato pa še česen.
  • Ko sta čebula in česen rahlo prepražena, dodamo še Pasilla čilije. Pražimo približno 2,3 minute.
  • Zalijemo s paradižnikom oziroma pelati v koščkih.
  • Dodamo še približno 0,8 l vode in začimbe: origano, sol, poper. Dodamo še olupljen in na kocke narezan krompir.
  • Zavremo in nato zmanjšamo ogenj.
  • Na nizki temperaturi v napol pokriti posodi kuhamo še približno 30 minut oziroma toliko časa, da je krompir skuhan.
  • S paličnim mešalnikom juho spasiramo. Če se nam zdi pregosta, dodamo še malo vode.
  • Serviramo. V krožnik lahko dodamo še žlico kisle smetane.
  • Zraven ponudimo še popečen kruh, krušne kocke ali pa jušne kroglice.
Žgečkljiva juha iz Pasilla čilijev
Žgečkljiva juha iz Pasilla čilijev

Nasvet: če imamo doma avokado, lahko na koncu v juho dodamo še male koščke avokada.

Pa dober tek!