Jota

Deli s prijatelji

Jota je tradicionalna, gosta enolončnica, ki posebej prija v hladnejših dneh. V njej si roko podajo kislo zelje ali repa, krompir, fižol in suhomesnati dodatek.

Jota

Za pripravo jote potrebujete naslednje sestavine:
  • 500 g kislega zelja
  • 3 liste lovorja
  • 50 g prekajene slanine
  • 300 g krompirja (približno 4 srednje krompirje)
  • 2 stroka česna, uporabite lahko tudi mletega
  • 200 g kuhanega fižola v zrnu ( to je ravno ena 400 g konzerva fižola)
  • Čajna žlička mlete sladke paprike
  • Sol
  • Poper v zrnu
  • 1 srednja čebula
  • Žlica paradižnikove mezge
  • 400 g dimljenih rebrc
  • Moka za gostitev ( 2-3 čajne žličke)
Začimbe za joto lahko kupite s klikom na spodnje gumbe
Lovor – listi Česen - mleti Paprika sladka – mleta Kraljeva sol – mleta – nejodirana Črni poper - celi Dodaj vse v košarico

Jota

Jote se pripravi na sledeč način:
  1. Rebra položite v lonec in preko stresite kislo zelje, dodajte lovor in poper, vse zalijte z vodo, da bo prekrito in pokrito kuhajte 30 minut.
  2. Posebej skuhajte olupljen, na kocke narezan krompir.
  3. Kuhanemu krompirju dodajte fižol v zrnu.
  4. Ko je vse kuhano, vzemite rebra iz zelja, zelju odlijte polovico vode in mu dodajte krompir s fižolom. Za boljši okus dolijte nekaj krompirjeve vode.
  5. Medtem, ko se vse sestavine skupaj naprej kuhajo, nalijte malo olja v ponev in popražite olupljeno in sesekljano čebulo. Dodajte ji narezano slanino in mleto papriko.
  6. Dobro premešajte in popražite, da slanina izloči maščobo. Dodajte sesekljan česen, vmešajte moko, da ne bo grudic in vse skupaj prelijte preko vrele jote.
  7. Dodajte še paradižnikovo mezgo, dobro premešajte in kuhanjte še kakih 10 minut.
Nasvet:

Poleg jote dobri jedci obožujejo kos domačega kruha, nasitila pa vas bo tudi samostojno.
Fižol seveda lahko skuhate sami, ali pa si prihranite čas in vzamete konzerviranega.
Namesto paradižnikove mezge, lahko uporabite svež paradižnik, popražen skupaj s slanino, da se razpusti.
Namesto rebrc lahko uporabite drugo suhomesnato dobroto. Lahko tudi kranjsko klobaso.
Kislo zelje v receptu lahko zamenjate s kislo repo.
Po želji lahko med kuhanjem dodate nekaj brinovih jagod.

Jota

Recept je poslala Monika.

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji