Jetrca in srčki v omaki

Deli s prijatelji

Drobovina, kakor poimenujemo med drugim tudi jetra in srčke, je nekoliko pozabljena oz. malo odrinjena jed z naših jedilnikov. Mogoče že zaradi napačnega dojemanja teh živil ali pa tudi zaradi nekoliko drugačnega okusa.
Drobovina je bogata z železom – iz tega izhaja tudi nekoliko drugačen okus.

Jetrca in srčki v omaki gotva jed

Za pripravo jetrc in srčkov v omaki potrebujemo naslednje pripomočke:
  • Desko za rezanje
  • Nož
  • Višjo posodo za kuhanje omake
  • Kuhalnico
Za pripravo jetrc in srčkov v omaki potrebujemo naslednje sestavine:

Količina je prmerna za 3- 4 osebe.
Seveda pa lahko količino prilagodite z dodano vodo.

Jetrca in srčki v omaki

Začimbe za jetrca in srčke v omaki lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Muškatni orešček – mleti Majaron – drobljen Dimljena sladka paprika – mleta Črni poper – mleti Kraljeva sol – mleta – nejodirana Dodaj vse v košarico

 

Jetrca in srčke v omaki se pripravi na sledeč način:
  1. Čebulo olupite in narežite na majhne koščke.
  2. Drobovino očistite belih vezivnih tkiv in narežite na manjše koščke.
  3. Čebulo popražite na vročem olju.
  4. Dodajte ji narezano drobovino.
  5. Ko drobovina rahlo zakrkne ji dodajte muškatni orešček, majaron in dimljeno papriko.
  6. Dobro premešajte in dodajte še moko, paradižnikov koncentrat. Sestavine dobro premešajte, da se moka porazgubi.
  7. Prilijte vročo vodo in šele sedaj posolite. Če drobovino posolite prehitro, je velika možnost, da bo postala gumijasta. Dobro premešajte in pustite, da omaka rahlo vre pol ure.
  8. Ko je omaka kuhana jo poskusite, če ima pravo gostoto in je dovolj začinjena za vaš okus.
  9. Dodajte ji še mleti poper in jo postrezite z izbrano prilogo, priporočamo kuhano polento s koščkom masla in luštrekom.

Jetrca in srčki v omaki priprava

Nasveti:

Izbira vrste drobovine je vaša – poznamo namreč toliko vrst drobovine, kolikor je vrst živali.
Pri vsaki pa se je treba pozanimati, na kakšen način se pripravi in kolikšen je čas termične obdelave.

Za vse neljubitelje drobovine lahko omako enostavno tudi zmiksate in ponudite k največkrat izbrani prilogi polenti, pire krompirju ali pa kar rezini kruha. Možnosti za izbiro priloge je veliko!

Bodite pozorni, da jetrca in ostalo drobovino solite tik pred koncem toplotne obdelave.
Pri pripravi omake je to takrat, ko dolijete vodo, pri pripravi pražene pa tik preden jed postrežete.

 

Prispevek je prispevala Monika

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji