Janež: uporaba in recepti

objavljeno v Začimbe | 0

Z besedo janež v kulinariki označujemo male plodove aromatične rastline, ki se latinsko imenuje Pimpinella anisum. Gre za sorodnico kumine, kumina, kopra in komarčka in prvotno izvira iz Sredozemlja in Bližnjega vzhoda. Dandanes je razširjena skoraj povsod po svetu.

Ovalne janeževe plodove v kulinariki imenujemo tudi semena. So bledo rjave ali zelenkastosive barve in imajo rebra, ki so nekoliko svetlejša. Na enem delu ovalne oblike je navadno tudi tanek »privesek«, ki je pravzaprav ostanek peclja.

Janež - semena

Janež : zvezdasti janež : komarček

Gre za tri začimbe, ki jih ljudje radi zamenjujemo med seboj. Zvezdasti janež in janež zaradi podobnega imena, čeprav razen tega nimata ničesar skupnega. Zvezdasti janež (Illicirum verum) namreč spada v drugo družino rastlin. Janež in komarček pa se zamenjujeta, saj imata podobno obliko in okus. Oba spadata v isto družino rastlin (skupaj s kumino in peteršiljem), a nisto enake vrste. V primerjavi s komarčkom ima janež milejši okus.

*Janeževa semena lahko v sili uporabljamo tudi kot nadomestek komarčkovih semen.*

Pri kuhanju lahko uporabimo bodisi cela bodisi strta oziroma v prah zmleta semena. Plodovi so po vonju in okusu topli in sadni, zato se jih pogosto uporablja pri peki in pripravi sladic.

Janeževe mlade liste se kot zelišče lahko uporablja v solatah in juhah. Semena pa se največkrat uporablja v kuhanih jedeh. V Indiji cela semena pred uporabo hitro prepražijo, da iz  njih izvlečejo kar največ arome. Izboljša jedi iz korenaste zelenjave in enolončnice. Najbolj znana je verjetno uporaba janeža za začinjanje peciv, sladic in likerjev. Ste že slišali za grški ouzo? Gre za močen liker, ki je aromatiziran z janežem. Znan je tudi anisette in pastis. S slednjim (nekaj kapljicami) začinjajo predvsem morske jedi (npr. rakovice, klapavice, ribje juhe ozrioma omake, ki se strežejo k tem jedem). V zahodnem svetu se ga uporablja predvsem za pecive in kruh, občasno pa tudi za začinjanje sadnih jedi, npr. hrušk. Pa seveda ne smemo pozabiti na naše tradicionalne janeževe upognjence!

Še nekaj idej:

Ko na portugalskem kuhajo kostanj, v vrelo vodo vsujejo še veliko pest janeževih semen. Kostanj se na ta način navzme posebne arome.

Če radi pečete, lahko pri peki uporabljate tudi janežev ekstrakt, ki si ga lahko povsem enostavno pripravite sami doma. JANEŽEV EKSTRAKT pripravite tako, da v sterilen kozarec dodate žlico janeževih semen, ki jih nato zalijete s skodelico vodke. Kozarec tesno zapete in ga na temnem in hladnem mestu hranite dva meseca. Nato semena skozi gazo precedite v manjšo stekleničko in hranite v hladilniku. Tak ekstrakt lahko dodajate k biskvitom, piškotom, tudi v čaj.

V ljudski medicini velja, da janež pomaga pri prebavi, ter da preprečuje napenjanje. Ste vedeli, da žvečenje janeževih semen spodbuja prebavo? Iz tega razloga so ga jedem dodajali že Rimljani. Žvelili so ga tudi po jedeh.