Jabolčni kruh

objavljeno v Recepti, Sladice, Veganske jedi, Začimbe

V jesenskem času si vsi želimo toplejših jedi in sladic. V tem času so sezonska jabolka in hruške, buče, zelje, repa itd. Najbolj od vsega se prileže košček pite ali sladkega kruha s skodelico čaja ob strani. K temu pa spadajo tudi določene začimbe, ki nas takoj spomnijo na dolge večere in trenutke v topli dnevni sobi. Cimet, kardamom, ingver, muškatni orešček in klinčki so tiste najbolj osnovne začimbe, ki zaznamujejo jesen in zimo. Vse te lahko najdete v pumpkin spice začimbni mešanici. Mnoge od teh začimb ogrejejo telo od znotraj, tako da nam dajo zagon, ki prihaja iz nas. Ker se enkratno podajo k jabolčnim sladicam, lahko v tej začimbni mešanici uživate, ko jeste ta jabolčni kruh. Je sočen in okusen, gotovo bo v njem uživala vsa družina.

Jabolčni kruh

Kaj potrebujete za jabolčni kruh?
  • 2 skledi
  • električni mešalnik / smoothie maker / blender
  • metlico za mešanje
  • lopatko
  • skodelico (250 ml)
  • žlico
  • čajno žličko
  • nož
  • lupilec
  • desko za rezanje
  • podolgovat pekač za kruh
  • kozarec (za chia semena)
Sestavine za jabolčni kruh:
  • 1 ½ skodelice moke
  • 1/3 skodelice sladkorja
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
  • ½ čajne žličke pumpkin spice mešanice
  • ½ čajne žličke cimeta
  • 2 žlici chia semen
  • 100 ml vode
  • 3 žlice kokosovega olja
  • ½ skodelice mleka
  • 3 jabolka
Priprava jabolčnega kruha:
  1. Chia semena vmešajte v 100 ml vode in pustite stati 5 minut, nato premešajte in pustite stati na pultu. Jabolka olupite in narežite – 2 jabolki boste v električnem mešalniku zmiksali v čežano, eno pa boste v maso dodali v koščkih. Priprava jabolk za jabolčni kruh
  2. Moko, sladkor, pecilni prašek, vanilin sladkor in začimbe dajte v posodo in dobro premešajte, da se vse sestavine enakomerno razporedijo. Suhe sestavine za jabolčni kruh
  3. Dve jabolki dajte v električni mešalnik (ali blender, lahko uporabite tudi ročni mešalnik ali smoothie-maker) in dodajte namočena chia semena, ki so se napihnila in skupaj z vodo tvorijo vezivo. Vse skupaj dobro zmiksajte, da dobite čežano.
  4. Čežano prelijte v skledo, dodajte kokosovo olje in mleko ter dobro premešajte.
  5. Podolgovat pekač namastite (najbolje s kokosovim oljem) ali pa ga obložite s papirjem za peko.
  6. Jabolčno mešanico prelijte v posodo z moko in pomešajte med sabo, da se vse sestavine premešajo in da ni več suhih delov. Masa za jabolčni kruh
  7. Maso prelijte v pekač. Pecite v prej ogreti pečici na 180°C približno 60 minut.

Ko je kruh pečen, ga vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladi – šele nato ga stresite iz pekača.

 

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek! 🙂