» » Zvezdasti janež v prahu
Razprodano

Zvezdasti janež v prahu

8,00  4,80 

Zvezdasti janež ali janeževa zvezda, sad zimzelenega drevesa, je nedvomno ena najlepših začimb. Najpogosteje jo uporabljajo na Kitajskem in v Vietnamu. Ima poseben sladko pikanten okus. Kadar ga vohamo, oddaja topel vonj, podoben pravemu janežu, ki ima pridih sladkega korena. Je nepogrešljiva začimba v orientalski kuhinji. Dobro se poda svinjini, racam, ribam, morskim sadežem, bučam, poru, korenasti zelenjavi … Okus se dobro prepleta še z začimbami, kot so čili, česen, cimet, ingver, komarčkova in koriandrova semena in limetina lupina.

Opis

Zvezdasti janež v prahu je orientalska začimba, ki je plod zimzelenega drevesa. Kot je razvidno že iz imena, ima značilno zvezdasto obliko. V vsakem kraku se skriva svetlikajoče se rjavo seme, ki je manj aromatično od celega stroka. S sladkobno pikantno aromo si je v Kitajski in Vietnamski kulinariki priboril zelo pomembno mesto. Je pomembna sestavina kitajske zmesi petih začimb, kjer poleg njega so še kasije, fagare, komarčkova semena in klinčki. Čeprav je po vonju in okusu dokaj podoben pravemu janežu, z njim sploh ni v sorodu, saj sodi v družino magnolij. Uporablja se pri pripravi race, svinjine, piščanca, rib, morskih sadežev, buč in korenaste zelenjave. Dodajajo ga tudi počasi kuhajočim jedem, sploh tistim, ki so začinjene s sojino omako. V zahodnem svetu se začimba redkeje pojavlja, največkrat pa se uporablja pri pripravi čokoladnih tort in slaščicah, ki vsebujejo sadje. Dobro se ujame s cimetom, limetino lupino, ingverjem, komarčkovimi in koriandrovimi semeni ter čilijem.

Zvezdasti janež v prahu je primeren za: raco, svinjino, piščanca, ribe, morske sadeže, buče, korenasto zelenjavo, por, orientalsko kuhinjo, kuhane jedi (posebej v kombinaciji s sojino omako), čokoladne torte, sadne slaščice

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Zvezdasti janež prah poreklo: Kitajska

Dodatne informacije

Pakiranje

100g

Ocene

Zaenkrat še ni ocen.

Bodi prvi ocenjevalec “Zvezdasti janež v prahu”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja