» » Žajbelj – narezan
Brezplačna poštnina za vsa naročila katerih vrednost presega 40,00 €. Več o dostavi.

Žajbelj – narezan

3,10 

Žajbelj je značilna rastlina sredozemske flore. Priljubljen je že od časov starih Rimljanov, uporablja pa se ga veliko v sredozemskih jedeh za dodajanje rahlo smolnatega, nekoliko grenkega okusa. Na zahodu ga v glavnem uporabljajo pri pripravi nadevane perutnine in različnih omak. Nemci ga uporabljajo za začinjanje klobas. Drugače pa ga lahko uporabljamo tudi v prilogi iz divjega ali rjavega riža, ječmena ali leče, ali pa z njim poživimo določene omake in mineštre.

Deli s prijatelji

Opis

Za Rimljane je bil žajbelj sveta rastlina, njegovo nabiranje pa je povezano s številnimi obredi. Zagotovo ste že slišali za naslednje ljudsko izročilo: ko te boli grlo, grgraj žajbljev čaj. Namreč, to zelišče, ki je doma v Sredozemlju, naj bi pomagalo pomiriti vnetje sluznice. Pa tudi sicer si je v tem letnem času priporočljivo kdaj privoščiti skodelico čaja iz njegovih posušenih listov, saj vsebujejo kar nekaj antioksidantov.

Žajbelj lahko v kuhinji uporabimo na številne različne načine:

  • Drobno nasekljane liste žajblja zmešajte z oljčnim oljem in česnom ter namažemo na bruskete.
  • Z žajbljem lahko odlično začinite paradižnikovo omako.
  • Z navadnim jogurtom zmešajte žajbljeve liste, papriko, kumare in sladko čebulo – dobili boste osvežujočo solato, ki bo kot nalašč za poletne dni.
  • Svež žajbelj lahko uporabite v različnih omletah.

Žajbelj je primeren za pripravo: perutnine, rib, riža, ječmena, mineštre ali navadno skodelico čaja

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Žajbelj poreklo: Albanija, Črna gora

Dodatne informacije

Pakiranje

Doza – 20g

Ocene

Zaenkrat še ni ocen.

Bodi prvi ocenjevalec “Žajbelj – narezan”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja