» » Žafran (razred A)
Brezplačna poštnina za vsa naročila katerih vrednost presega 40,00 €. Več o dostavi.

Žafran (razred A)

Že od: 6,50 

Žafran je ena izmed najdragocenejših začimb na svetu. Govorimo o rdečih žafranovih nitkah, ki ponekod vsebujejo tudi rahlo rumen odtenek. Žafran ima značilen bogat in prodoren vonj, ki ga ne morete zamenjati z nobenim drugim. Njegov okus je nežen, a tudi ta je povsem svojstven. Nekateri ga opišejo kot mešanico toplega, muškatnega in malo grenkega. V jedeh pust lepo zlatorumeno barvo; po tem je tudi dobil svoje ime … Kvaliteta našega žafrana: A kategorija.

Deli s prijatelji

Opis

Žafran (Crocus sativus L.) je plemenita začimba rdeče barve. Žafranove nitke, ki jih lahko imenujemo tudi brazde, se pridobivajo iz posušenih brazd pravega žafrana. Nabiralci cvetove nabirajo ob zori, nato pa iz vsakega izpulijo tridelno pestičevo brazdo. Nitke nato posušijo, ko pa so suhe, so pripravljene na uporabo. Ni čudno, da je začimba tako draga, ko pa za pridelavo 1 grama potrebujemo približno 500 brazd, za 10 gramov približno 5000 …

Gre za začimbo, ki je nepogrešljiva v iranski kuhinji. Dodajajo jo marinadam, kruhom, rižotam, paleam, mleku … Poda se tudi v oriantalsko in meditaransko kuhinjo. Jedem pridoda svojstven okus in čudovito zlatorumeno barvo. Po tem je dobil tudi svoje ime, saj v arabščini beseda »za’faran« pomeni nekaj takega kot »rumen« oziroma »postajati rumen«.

Izvor žafrana: njegova domovina je vzhodno Sredozemlje in zahodna Azija. Danes se največ žafrana proizvede v Iranu, Maroku, Španiji, proizvajajo pa ga tudi ponekod na Nizozemskem, v Afganistanu in celo Združenih državah amerike.

Nasvet za kupovanje: ponekod je mogoče dobiti tudi žafran v prahu. Priporočamo vam, da vedno kupujete žafranove nitke, saj na tak način točno veste, kaj kupite. Pri žafranu v prahu se lahko zgodi, da so vmes vmešani cenejši nadomestki.

V naši spletni trgovini dobite najbolj kvaliteten žafran A kategorije. Ocenjen po ISO standardu (3632).

Žafran je primeren za: iransko kuhinjo, marinade, kruhe, rižote, paleo, mleko, …

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Žafran poreklo: Iran

Dodatne informacije

Pakiranje

0,5g, 1g, 2,5g, 5g, 10g

Ocene

Zaenkrat še ni ocen.

Bodi prvi ocenjevalec “Žafran (razred A)”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja