Opis
Tako kot številne pikantne jedi ne morejo brez soli, je vanilja nepogrešljiva pri številnih sladicah … Vaniljevi stroki rastejo na tropskem drevesu, orhideji ovijalki. Rastline je potrebno ročno opraševati, pa tudi postopek obdelave strokov je kar dolgotrajen: pridelovalci še ne zrele stroke potrgajo in jih obdelajo na poseben način. Postopek obdelave strokov traja približno 4 tedne. Vanilja najpogosteje prihaja iz Madagaskarja, uspeva pa tudi na Tahitiju in v Mehiki.
Vanilja se odlično odreže v vseh sladkih jedeh: kompoti, torte, peciva, čokolada, puding, sladki likerj itn. Pri peki sladic se najpogosteje uporablja ravno v prah zmleta vanilja, saj se njena aroma pri segrevanju ne razgubi.
Vanilja se lepo ujema s klinčki, cimetom, kardamom, ingverjem, čiliji in poprom.
Vanilija Tahiti je primerna za: sladke jedi, kompoti, torte, peciva, čokolada, pudingi, sladki likerji …
Hraniti v temnem in suhem prostoru.