» » Vanilija Burbonska – mleta

Vanilija Burbonska – mleta

16,50 

Burbonsko vanilijo lahko brez dvoma poimenujemo kraljica začimb, saj s svojim sladkim okusom navdušuje v številnih kulinaričnih kreacijah. Gre za eno najbolj cenjenih začimb na svetu. Prehiti jo le žafran.

Šifra: 308 Kategorija: Oznake: , , , , , ,

Opis

Burbonsko vanilijo lahko brez dvoma poimenujemo kraljica začimb, saj s svojim sladkim okusom navdušuje v številnih kulinaričnih kreacijah. Gre za eno najbolj cenjenih začimb na svetu. Prehiti jo le žafran.

Vaniljevi stroki rastejo na tropskem drevesu, posebni orhideji ovijalki. Od vseh (in verjamite, mnogo jih je) vrst orhidej samo ta vrsta proizvaja hrano za nas. Cvetove lahko oprašita le dve živalski vrsti in še to samo en dan v letu, zato ni čudno, da je večina cvetov oprašena ročno in natančno. Ko plodovi zrastejo (približno 4-5 tednov), jih pridelovalci oberejo in z veliko skrbjo tudi obdelajo. Postopek priprave vanilije traja 3-4 mesece! Končni rezultat pa so temno rjavi oziroma črni stroki, katerih okus je poln in žlahten.

Ste vedeli, da beseda “vanilla” izhaja iz španščine in v dobesednem prevodu pomeni strok?

Vanilija uspeva v tropih, načeloma pa poznamo tri cone, kjer se jo goji: Tahiti, Mehika in Madagaskar. Naša burbonska vanilija izvira iz madagaskarja. Tudi ime “Bourbon” je zaščiteno in se lahko uporablja le, če vanilijo gojijo na otokih Madagaskarja, Komorov in La Réunion.

Toda zakaj se ji reče Burbonska?

La Réunion je bil prej poznan pod imenom Burbon, to ime pa je prevzeto po družinskemu imenu francoskih osvajalcev.

Vanilija Burbonska je primerna za: obogati vse vrste sladic, pudinge, Kreme, sladoled, čokolado, sadne solate, džeme, peciva … Če jo uporabimo na pravi način, jo lahko dodamo tudi k slanim živilom npr. ribam in morskim sadežem.

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Prava Bio burbonska vanilija iz certificiranega ekološkega kmetijstva DE-ÖKO-006

Vanilija Burbonska - mleta

Dodatne informacije

Pakiranje

Kozarček – 13g