» » Tonka

Tonka

6,00 12,50 

Če ste že slišali za tonko, potem verjetno spadate med gurmane ali pa slaščičarje. Gre namreč za eksotično delikateso, katere vonj in okus hipnotizirata. Lahko bi mu rekli tudi črni dragulj.

Šifra: 331 Kategorija: Oznake: , , , , ,

Opis

Za vse tiste, ki tonke še ne poznate: v tujini je znana tudi pod imenom tonkabohnen [nemčija] oziroma tonka bean [anglija] – dobesedni prevod torej pomeni »tonkin fižol«. Latinsko ime je Dipteryx odorata . Pri nas gre zaslediti tudi ime tonkino zrno ali tonkin orešček. Gre za približno 2,5 cm veliko zrno, ki na prvi pogled spominja na suh in trd datelj. Na zunaj je nagubano, temno rjave oziroma skoraj črne barve, v notranjosti pa skriva svetlo rjavo sredico. Orešček raste v centralni in južni Ameriki (Venezuela, Brazilija, Gvajana) in je plod tropskega drevesa s čudovitim vijoličnim cvetom. Vsak cvet rodi en plod, ki je kasneje znan pod imenom tonka. Največji adut tonke je njegova veličastna aroma. Lahko bi rekli, da se v njem prepletajo »začimbe za peko« (cimet, klinčki, vanilja), ki se jim pridruži še rahlo oreščkast oziroma mandeljnast okus in vonj marcipana. Tonko se jedem dodaja z občutkom in v majhnih količinah – predvsem pa mora biti orešček vkuhan. Njegovo surovo meso je v večjih količinah namreč strupeno!

Za približno predstavo: eno tonkino zrno oziroma ostružke lahko uporabimo za približno 30 porcij …

Uporaba: varčno in v majhnih količinah. Pogosto lahko vidimo, da je orešček precizno nariban čez nekatere jedi. Na ta način pride do izraza njegova močna aroma in pretanjen okus. Okus določa kumarin; da se ga sprosti, se tonko 24 ur namaka v rumu in nato posuši. Pri tem poteka proces fermentacije. Tonkina zrna se v večini uporabljajo pri sladicah, a nikar ne mislite, da je to edina možna uporaba. Premišljeno ga lahko uporabimo tudi pri nekaterih gurmanskih sladnih jedeh.

Nasvet za uporabo: za sladice, ki imajo kremno ali mlečno osnovo, lahko tonko kuhamo približno 10 minut, da se sprosti aroma. Na tak način lahko zrno uporabimo do desetkrat!

Hraniti na hladnem in suhem mestu v tesno zaprti posodi.

Začimbo hranite v temnem, suhem in hladnem prostoru ter v nepredušni posodi. V naših dozah se ob pravilni uporabi aroma ohranja dlje – nastavek za doziranje moramo po uporabi zapreti ter na spodnji del doze nato položiti še pokrovček.

Tonka je primerna za: Se uporablja tudi kot nadomestilo vaniliji. Najdemo jo lahko v jedeh kot so: panna cotta, crème brûlée, soufflé, puding, vaniljin sladoled, makroni.

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Tonka poreklo: Brazilija

Naravno vsebuje 2,8% kumarina, če se uporablja v pripravljenih jedeh, upoštevajte Uredbo o aromi EC 1334/2008.

Dodatne informacije

Pakiranje

Vrečka – 50g, Kozarček – 18g