» » Rumena gorčica – semena
Razprodano

Rumena gorčica – semena

(1 ocena stranke)

4,30  0,86 

Rumena gorčica semena izvirajo iz južne Evrope in zahodne Azije. Cela semena so povsem brez vonja. Šele ko jih zmeljemo, se iz njih začne sproščati rahlo pikantna aroma, pri kuhanju pa še pristen gorčični vonj. Okus rumenih gorčičnih semen je bolj mil, rahlo pikanten in rahlo sladek.

Opis

Gorčična semena so semena rastline, ki je znana pod imenom repica ali ogrščica. Poznamo tri vrste gorčičnih semen: rumena (oziroma bela), rjava in črna. Pri nas so najbolj znana peščeno rumena semena, ki so znana tudi pod imeni rumena ali bela gorčična semena. Eden od razlogov za boljšo prepoznavnost je zagotovo ta, da ta vrsta semen izvira iz Sredozemlja in zahodne Azije. Dandanes pa semena uspevajo v večjem delu Evrope.

Semena rumene gorčice so nekoliko večja od ostalih vrst. Razlika je tudi v okusu – rumena gorčična semena so za razliko od drugih gorčic bolj milega in rahlo pikantnega okusa. Če jih žvečimo, je pri njih sprva zaznati nekoliko sladek okus. Zanimivo je, da so cela semena povsem brez vonja in da se le-ta sprosti šele med kuhanjem.

In kar se tiče uporabe gorčičnih semen pri kuhanju: pri uporabi zelo zaostajamo za Indijci. V so sicer pogosto uporabljali semena (tako za kuhanje kot za zdravilstvo), a danes marsikdo raje poseže po že pripravljeni gorčici, ki je znana pod imenom »zenf«.

Uporaba:

Ker delujejo tudi kot konzervans, jih velikokrat dodajajo tekočinam za vlaganje in razsolom. Prav tako jih dodajajo različnim marinadam, iz njih pripravljajo tudi paste in vsem znane gorčice. Le- te pripravljamo iz mletih oziroma strtih gorčičnih semen, vode, kisa, vina in sladkorja. Gorčice se pogosto uporabljajo kot priloge k mesnim izdelkom, pikantnim sirom, curryjem Lahko jih na rahlo popražimo s čebulo in česnom, nato pa nadaljujejo s pripravo želene jedi. Z njimi lahko začinimo tudi ribe in meso. So nepogrešljiva sestavina nekaterih začimbnih mešanic na primer panch phoron in sambhar.

Dobro se ujema s česnom, čiliji, kurkumo, koriandrom, poprom, peteršiljem …

Rumena gorčica je primerna za: indijsko, pakistansko, zahodnjaško kuhinjo, gorčice (ameriška, bordojska, …), paste, meso, sire, curry, začimbne mešanice, panch phoron, sambhar

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Dodatne informacije

Pakiranje

Doza – 80g

1 mnenje za Rumena gorčica – semena

  1. Julija (preverjena stranka)

    Stalnica za pripravo raznih mesnih omak, zlasti v kombinaciji z rožmarinom.

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja