» » Piment – celi
Razprodano

Piment – celi

5,00  2,00 

Piment je po svetu znan tudi pod imeni pimento in jamajški poper. V Angliji se ga je prijelo ime »vsezačimba«, saj naj bi to ime opisovalo njegov vonj in okus – mešanico muškatnega oreščka, muškatnega cveta, cimeta in klinčkov, s poprastim priokusom. Piment dodajamo začimbnim mešanicam za vlaganje, pripravo suhega mesa ter v marinade za ribe, lupinarje in meso.

Opis

Piment so Španci v Evropo prinesli v 16. stoletju, kjer se ga pozna tudi pod imenom jamajški poper. Okus in vonj ima po mešanici klinčkov, cimeta, muškatnega oreščka in muškatnega cveta. Ravno iz tega razloga so ga Angleži poimenovali »vsezačimba«. V Kulinariki je primeren za pripravo govejega, svinjskega mesa in rib, za omake ter raznovrstne marinade. Piment dodajamo tudi v mešanice za vlaganje. Odlično se ujame z rdečim zeljem, bučam, jajčevci in drugo korenasto zelenjavo. Krepi pa tudi okus sadja na primer jabolk in sliv. Kot vsestranska začimba se lahko dodaja tudi sladkim jedem. Nekateri ga v prazničnem času dodajajo pudingom, kolačem, piškotom, poticam in sadnim pitam. Skupaj z njemu podobnimi začimbami (cimet, klinčki …) sestavlja znano mešanico za peko in pudinge. Če imamo v kuhinji celi piment, je najbolje, da ga v možnarju stremo tik pred uporabo, saj tako pridobimo največ njegove arome.

Piment je primeren za: pripravo govejega mesa, svinjskega mesa in rib, omake, marinade za ribe / lupinarje / meso, klobase, vlaganje, rdeče zelje, buče, jajčevci, sladice (puding, piškoti, potice…)

Hraniti v suhem in temnem prostoru.

Piment poreklo: Mehika

Dodatne informacije

Pakiranje

Doza – 50g

Ocene

Zaenkrat še ni ocen.

Bodi prvi ocenjevalec “Piment – celi”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja