» » Piment – mleti

Piment – mleti

3,60 

Piment v prahu je po svetu znan tudi pod imeni pimento in jamajški poper. V Angliji se ga je prijelo ime allspice oziroma v dobesednem prevodu »vsezačimba«. To ime naj bi opisovalo njegov vonj in okus – mešanico muškatnega oreščka, muškatnega cveta, cimeta in klinčkov, s poprastim priokusom. Piment dodajamo začimbnim mešanicam za vlaganje, v marinade za ribe, lupinarje in meso, nepogrešljiv pa je tudi pri pripravi mesa za sušenje.

Opis

Piment v prahu so Španci v Evropo prinesli v 16. stoletju, kjer se ga pozna tudi pod imenom jamajški poper. Okus in vonj ima po mešanici klinčkov, cimeta, muškatnega oreščka in muškatnega cveta. Ravno iz tega razloga so ga Angleži poimenovali »vsezačimba«. V kulinariki je primeren za pripravo govejega, svinjskega mesa in rib, za omake ter raznovrstne marinade. Piment dodajamo tudi v mešanice za vlaganje.

Piment v prahu se odlično ujame z rdečim zeljem, bučam, jajčevci in drugo korenasto zelenjavo. Krepi pa tudi okus sadja na primer jabolk in sliv. Kot vsestranska začimba se lahko dodaja tudi sladkim jedem. Nekateri ga v prazničnem času dodajajo pudingom, kolačem, piškotom, poticam in sadnim pitam. Skupaj z njemu podobnimi začimbami (cimet, klinčki …) sestavlja znano mešanico za peko in pudinge. Če imamo v kuhinji celi piment, je najbolje, da ga v možnarju stremo tik pred uporabo, saj tako pridobimo največ njegove arome.

Piment v prahu je primeren za: pripravo govejega mesa, svinjskega mesa in rib, omake, marinade za ribe / lupinarje / meso, klobase, vlaganje, rdeče zelje, buče, jajčevci, sladice (puding, piškoti, potice…)

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Piment v prahu poreklo: Jamajka

 

Dodatne informacije

Pakiranje

Doza – 50g

Ocene

Zaenkrat še ni ocen.

Bodi prvi ocenjevalec “Piment – mleti”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja