» » Pehtran – narezan

Pehtran – narezan

Že od: 2,80 

Pehtran je s svojim značilnim vonjem in močnim ter prefinjenim okusom eno glavnih zelišč francoske kuhinje. Vonj se med kuhanjem razblini, okus, ki nekoliko spominja na mešanico janeža in bazilike pa se kljub kuhanju ohranijo. Pehtran se dodaja ribjim in jajčnim jedem, perutnini, marinadam za divjačino in meso, za odišavljanje sirov, pogosto pa se dodaja tudi gorčicam in zeliščnim maslom. V Sloveniji pa ga poznamo predvsem zaradi slastnih skutnih štrukljev. Lepo se dopolnjuje z drobnjakom, baziliko, koprom, lovorjem, peteršiljem in solatnimi zelišči.

Opis

Pehtran izvira iz Sibirije, od koder se je v petnajstem stoletju razširil po vsej Evropi. Njegovo latinsko ime v prevodu pomeni »mali zmaj«, saj so včasih verjeli, da zdravi ugrize strupenih živali. Pehtran ima močan, a kljub temu prefinjen okus. Spominja na rahlo pikantni janež in na baziliko. Zaradi njegovega močnega okusa ga moram uporabljati zmerno, saj njegova aroma zlahka prodre v jedi. Če z njim pretiravamo, v jedi prevladuje in utopi druge okuse. Med kuhanjem se njegov vonj razblini, okus pa se kljub toplotni obdelavi dobro ohrani. Dodajamo ga marinadam za meso in divjačino, morskim, jajčnim in gobjim jedem, maslom in gorčicam. V zmernih količinah ga lahko dodajamo tudi solatam ter zelenjavi. Zelo dobro se ujame s paradižnikom in artičokam. V Sloveniji pa je pehtran znan predvsem zaradi pehtranovih skutnih štrukljev in pehtranove potice. Je pomembna sestavina tatarske omake in omake ravigot. Lepo se dopolnjuje z drobnjakom, baziliko, koprom, lovorjem, peteršiljem in solatnimi zelišči.

Pehtran je primeren za: marinade za meso, tatarsko omako, omako ravigot, morske, jajčne in gobje jedi, maslo, gorčico, solate, zelenjavo, pehtranove skutne štruklje, pehtranovo potico

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Pehtran poreklo: Francija

Dodatne informacije

Pakiranje

Doza – 10g, Refil – 50g

Ocene

Zaenkrat še ni ocen.

Bodi prvi ocenjevalec “Pehtran – narezan”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja