» » Muškatni orešček – mleti

Muškatni orešček – mleti

5,70 

Muškatni oreščki so jedrca iz semen zimzelenega muškatovca. Njihov okus je zelo aromatičen, osvežujoč, topel in na neki način grenko-sladek. V kuhinji lahko muškatni orešček uporabljamo pri pripravi tako pikantnih in sladkih jedi. Izvrstno se prilega k piščančjemu mesu, jagnjetini, teletini, ovčetini, ribam in morskim sadežem, sirom in sirovim jedem, čebuli, krompirju, jajcem … Dobro se dopolnjuje s poprom, kardamomom, muškatnim cvetom, timijanom, klinčki in ingverjem.

Opis

Muškatni oreščki izvirajo iz Indonezije, natančneje z otokov Banda. Otoki so znani po tem, da so se na njih bile hude bitke in pokoli za trgovanje s to močno eksotično začimbo. Muškatni orešček ima močan aromatičen okus, ki je zelo osvežujoč, topel in na neki način grenko-sladek. V kuhinji ga lahko uporabljamo pri najrazličnejših jedeh. Dobro je, da ga dodajamo ob koncu kuhanja, saj vročina uničuje njegovo aromo. Zelo dobro se poda k različnim vrstam mesa (piščančje meso, jagnjetina, teletina, ovčetina), ribam in morskim sadežem. Popestri tudi kuhano zelenjavo (zelje, krompir, cvetača, korenje, špinača), mlečne izdelke na primer sir in sirne jedi, jajca … Težko najdemo recept za bešamel omako, kjer muškatni orešček ne bi bil omenjen. Marsikdo pa si ga rad nastrga v krožnik servirane goveje juhe. Velikokrat se uporablja tudi pri pripravi slaščic – dodajajo ga v medenjake, sadne sladice in kolače, peciva ter punče. Deluje kot sredstvo za spodbujanje prebave, zato se pogosto dodaja k mastnim jedem. Pogosto se pojavlja tudi v začimbnih mešanicah – na primer v tunizijski zmesi petih začimb qâlat daqqa in maroški mešanici ras el hanout.

Muškatni orešček je primeren za: meso vseh vrst, piščančje meso, jagnjetino, teletino, ovčetino, ribe, morske sadeže, kuhano zelenjavo, zelje, krompir, cvetačo, korenje, špinačo, mlečne izdelke, sir, sirne jedi, jajca, bešamel omake, govejo juho, slaščice, kolače, peciva, mastne jedi

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Muškatni orešček poreklo: Grenada

 

Dodatne informacije

Pakiranje

Doza – 50g

Ocene

Zaenkrat še ni ocen.

Bodi prvi ocenjevalec “Muškatni orešček – mleti”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja