» » Kurkuma – mleta

Kurkuma – mleta

(2 oceni strank)

Že od: 3,60 

Kurkuma sodi v družino ingverjevk in ima zanjo značilno odebeljeno podzemno koreniko. Izvira iz južne Azije, kjer jo zelo cenijo in uporabljajo v najrazličnejše namene. Posušena korenika ima zapleten, bogat vonj, ki je mešanica vonja po lesu, agrumih in ingverju. Okus je zmerno pikanten, topel, grenak in delno muškaten. Uporabljajo se pri pripravi večine indijskih zelenjavnih jedi, prilega pa se tudi mesu, leči, ribam in rižu. Dobro se dopolnjuje tudi z drugimi začimbami na primer s česnom, čiliji, ingverjem, komarčkom, koriandrovimi listi in semeni, kumino, curryjevimi listi, papriko in poprom.

Opis

Kurkuma je sorodnica ingverja. Prav tako kot ingver ima odebeljeno podzemno koreniko, ki jo lahko v kulinarične in zdravilne namene uporabljamo svežo ali pa posušeno. Izvira iz južne Azije in spada med najpogosteje uporabljene začimbe – nasploh je zelo priljubljena v Indiji. Znana je po svoji zelo intenzivni rumeni barvi, ki jo uporabljajo tudi kot barvilo za tkanine. Ima zapleten in bogat okus, ki je zmerno pikanten, topel, grenak in delno muškaten. Pri kuhanju jo zaradi močnega vonja in okusa uporabljamo v manjših količinah. Dodajamo jo v enolončnice, k zelenjavi, ribam in mesu. Iz nje pripravljamo tudi omake za riž. Je ena bistvenih sestavin maroške mešanice začimb ras el hanout in curry mešanic. Dobro poveže in uskladi tudi okuse drugih začimb. Možne so najrazličnejše kombinacije na primer s česnom, čiliji, ingverjem, komarčkom, koriandrovimi listi in semeni, kumino, curryjevimi listi, papriko in poprom.

Kurkuma je primerna za: enolončnice, zelenjavo, ribe, meso, omake za riž, curry, ras el hanout, lečo, indijske zelenjavne jedi, krompir, barvilo

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Kurkuma poreklo: Indija

Dodatne informacije

Pakiranje

Doza – 50g, Refil – 250g

2 mnenji za Kurkuma – mleta

 1. Berny (preverjena stranka)

  Toop
  Uporabljam za omake …za smothije…v kombinaciji s kajenskim poprom

 2. Jurij Bizjak (preverjena stranka)

  Kurkumo uporabljam že kar dolgo vrsto let, nekako od leta 2002, ko sem začel hoditi v Maroko. Zdaj mi je to onemogočeno, pa tudi malo prestar sem za tako pot. Navdušen sem nad vašo spletno stranjo in jo večkrat uporabim.
  Kurkumo uporabim dnevno že zjutraj, ko si pripravim smoothie z mandarino, kivijem, cejlonskim cimetom in kurkumo. V prehrani jopa itak uporabljam povsod, zadnje čase tudi pri peki peciva. Živim sam, sem velik ljubitelj dobre hrane in sodelujem v marsikateri akciji. Zdaj sem sodeloval v spletni akciji Donat Mg IMUNO, sodelujem pa tudi s firmo Befit.
  Želim vam veliko uspeha in se vam zahvaljujem za odličen odziv.
  Ostanite zdravi.

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja