» » Koriander – celi

Koriander – celi

2,40 2,70 

Koriander je ena najbolj uporabljenih rastlin, saj jo lahko uporabljamo kot zelišče in kot začimbo. V azijski in arabski kuhinji ga zasledimo pri pripravi skoraj vse hrane, pogosto pa ga uporabljajo tudi evropski kuharji. Ima topel, mil, rahlo sladek okus, ki se zelo dobro meša z ostalimi okusi. Dobro se ujema s čiliji, česnom, ingverjem, klinčki, muškatnim cvetom in muškatnim oreščkom, pimentom in kumino. Uporabljamo ga pri pripravi različnih vrst mesa, rib, zelenjave, krompirja, gob in agrumov.

Opis

Čeprav je koriander na videz peteršilju podobna enoletna rastlina, se po okusu zelo močno razlikujeta. Njegovo aromatičnost je težko opisati, saj je njegov končni okus odvisen predvsem od načina priprave. Uporabimo ga lahko z vsemi vrstami mesa (svinjina, perutnina …). Zelo dobro se ujame z sadjem ( npr. jabolka, agrumi) in zelenjavo. Njegov okus se ujema tudi z ostalimi začimbami, zato ga po navadi vsebujejo številne začimbne mešanice kot so na primer mešanice s čiliji, indijske curry mešanice, dukka, harissa … Koriander se uporablja tudi pri peki slaščic, saj se okusno prepleta predvsem s cimetom, kardamom, ingverjem.
O njegovi moči v povezavi z izločanjem težkih kovin iz telesa je govoril že Paracelsus, poleg tega pa naj bi tudi spodbujal tek, pospeševal prebavo, sproščal krče in blažil glavobole.

Koriander je primeren za: vse vrste mesa (svinjina, perutnina …), sadje, zelenjava, sladice, mešanice začimb

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Koriander poreklo: Egipt

Dodatne informacije

Pakiranje

Doza – 30g, Refil vrečka – 50g

Ocene

Zaenkrat še ni ocen.

Bodi prvi ocenjevalec “Koriander – celi”