» » Koper – drobljen

Koper – drobljen

Že od: 3,10 

Koper je neprecenljiva začimba, ki gre skoraj na vse. Koper se uporablja v sredozemski regiji že od časov antike. Nekoč je bil simbol vitalnosti, ljudi naj bi spravljal v dobro voljo. Od srednjega veka se koper uporablja tudi po preostali Evropi in je zdaj predvsem nenadomestljiv v skandinavski kuhinji in njenih ribjih jedeh. Pogosto se koper uporablja tudi v grški in turški kuhinji: različne jogurtove, sirne in zelenjavne jedi, kot so tzatziki, burek in polnjeni listi vinske trte, dobijo značilen okus šele, ko se doda koper.

Deli s prijatelji

Opis

Koper je avtohton v sredozemski regiji, vendar se ga danes goji na Nizozemskem, Poljskem, v severni Afriki, na ameriški celini in v Indiji. Ljudje že približno 2000 let gojijo koper na svojih vrtovih in nekoč se ga je gojilo tudi v samostanih, kot zdravilno in začimbno rastlino. Predvsem listi rastline, koprovi lističi, se uporabljajo kot zelišče, čeprav se uporablja tudi plod. Intenzivno svež, zadržano sladek okus koprovih lističev je podoben janežu in kuminu. Okus ploda je podoben, toda ostrina je zmernejša. Kot zelišče vitalnosti se s sladkim svežim okusom prekrasno ujema z ribjimi jedmi.Odlično pa se poda tudi h mesnim jedem, skuti in jogurtu, kumaram, paradižniku, solatam, prelivom ter krompirjevim in fižolovim jedem.

Koper je primeren za: mesne jedi, ribje jedi, solate, prelive, fižolove jedi, čaj

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Žajbelj poreklo: Romunija

Dodatne informacije

Pakiranje

Doza – 15g, Refil – 50g

Ocene

Zaenkrat še ni ocen.

Bodi prvi ocenjevalec “Koper – drobljen”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja