» » Kardamom – celi

Kardamom – celi

(1 ocena stranke)

Že od: 7,10 

Kardamom je slastna začimba, značilna za Južno Azijo. Uporablja se tako v sladkih kot tudi v slanih jedeh. Zaradi limonastega priokusa daje jedem svežino, hkrati pa velja za toplo začimbo, saj je rahlo pikanten. V Evropi je kardamom najbolj priljubljen med Skandinavci, ki ga najraje dajejo v kavo. Nasploh ga na Zahodu najraje dodajamo sladkim jedem kot so piškoti in kolači, pa tudi v sladke pijače, npr. vročo čokolado, kakav ali kuhano vino. V svetu je kardamom visoko cenjena začimba in cenovno rangira v vrhu, takoj za žafranom in vaniljo. Izvrstno se obnese tudi v slanih jedeh kot so enolončnice, kariji, marinade, omake in mesne jedi.

Deli s prijatelji

Opis

Kardamom je slastna začimba, ki jo v Evropi navadno uporabljamo za sladke jedi, v svoji domovini Južni Aziji pa kardamom uporabljajo tudi v slanih jedeh. Ima rahlo limonast okus in je malo pikanten. Dobro se kombinira s cimetom, klinčki, ingverjem, zvezdnim janežem, črnim poprom, čilijem, koriandrom, kumino in kuminom. Zato je popularen v vseh vrstah jedi – od kolačev in piškotov, do enolončnic in burgerjev.

Najbolj pogosto se kardamom dodaja v kavo. Pozimi lahko celi kardamom pokuhate v kakavu ali vroči čokoladi. V slanih jedeh se odlično obnese v mesnih enolončnicah, ali pa za začinjanje pečene race. Prijeten okus razvije v marinadah, pa tudi v žganju in pikantnih pijačah iz sadja in vina, npr. v kuhanem vinu.

Kardamom štejemo med najdragocenejše in najdražje začimbe na svetu. Cenovno se nahaja takoj za žafranom in vaniljo.

Kardamom ima več kot 5000-letno zgodovino. V Evropo so ga prinesli Vikingi med 8. in 11. stoletjem. Še danes je Skandinavija največja potrošnica kardamoma v Evropi. Na drugi strani celine ga je poznal že Hipokrat. Kardamom je najbolj popularen v neevropskih deželah, kjer je nepogrešljiv pri pripravi različnih začimbnih mešanic kot sta indijska curry in masala in afriška berbera. V teh državah se kardamom uporablja za začinjanje curryjev, lečinih jedi in riža, zelenjave, mesnih jedi, pa tudi sladic in pijač.

Dobro se ujame tudi s hruškami, pomarančami, jabolki, ter z začimbami kot so cimet, ingver, klinčki, kumina, poper in čili.

Kardamom je primeren za: kompote, kakav, vročo čokolado, masala čaj, mlečni riž, gris, enolončnice, kuhano vino, riž, curry, omake, marinade

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Kardamom poreklo: Gvatemala

Dodatne informacije

Pakiranje

Doza – 50g, Refil – 150g

1 mnenje za Kardamom – celi

  1. Mojca (preverjena stranka)

    Super zrna- lepo počijo , okus👌

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja