» » Hibiskus cvet – drobljen
Brezplačna poštnina za vsa naročila katerih vrednost presega 40,00 €. Več o dostavi.

Hibiskus cvet – drobljen

Že od: 3,50 

Hibiskusov čaj je napitek, ki je priljubljen po vsem svetu. Pripravimo ga iz posušenih cvetov, ki imajo sadno-sladek in hkrati rahlo kisel okus, aromatičen vonj ter vsebujejo številne pozitivne in zdravilne učinkovine. Ni pa to edini način uporabe, saj so lahko cvetovi hibiskusa tudi čudovita popestritev pri pripravi različnih sladic, marmelad, džemov, sirupov, sladoledov, solat, jedi s curryjem, mehiških jedi, uporabimo jih lahko tudi kot naravno barvilo ali jih kandiramo.

Opis

Hibiskus izvira iz centralne in zahodne Afrike, obstaja pa več kot 150 vrst hibiskusa, ki raste po celem svetu, pri nas v Sloveniji se ga goji predvsem zaradi čudovitih okrasnih cvetov. Največji pridelovalki in izvoznici hibiskusa sta Kitajska in Tajska, veliko pa ga pridelajo tudi v Mehiki, Egiptu, Senegalu, Tanzaniji, Maliju, Indiji, Sudanu, na Jamajki…

Posušene cvetove hibiskusa pripravimo na uporabo tako, da jih 10 minut kuhamo v vreli vodi. Dlje kot jih pustimo v vodi (lahko tudi čez noč), bolj intenzivno se bodo iz rastline izločile zdravilne snovi, barva in vonj. Hibiskusove cvetove lahko tudi zdrobimo v prah in tako dobite naravno rožnato barvilo za kreme v slaščicah.

Kot napitek se cvetovi lepo podajo s sadnimi ali citrusnimi sokovi, svežim ali posušenim ingverjem, meto, cimetom, klinčki ter alkoholnimi pijačami kot so vodka, rum ali pivo.

V Aziji se s cvetovi hibiskusa izboljšuje curry jedi, v mehiški kuhinji pa je prava poslastica, saj se uporablja tako za sladice kot za jedi z zelenjavo, jedi z mesom ter v jedeh kot so na primer tacosi in quesadille. V veganski kuhinji lahko ob pravilni pripravi nadomeščajo oziroma spominjajo na meso.

Pogosta je uporaba tudi v afriški kuhinji ter na Filipinih, kjer ga uporabljajo kot kislo sestavino pri pripravi lokalne zelenjave ter pri kuhanju domače piščančje juhe.

Pri kuhanih jedeh se poda s čebulo, česnom, poprom, kajenskim poprom, čilijem, peteršiljem, kumino, koriandrom.

Uporaba se odsvetuje nosečnicam in doječim materam.

Hibiskus cvet je primeren za: čaj, sladice, marmelade, džeme, sirupe, sladoled, solate, curry jedi, mehiške jedi, barvilo

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Hibiskus cvet poreklo: Burkina Faso

Dodatne informacije

Pakiranje

50g, 100g, 200g, 500g, 1000g

Ocene

Zaenkrat še ni ocen.

Bodi prvi ocenjevalec “Hibiskus cvet – drobljen”