» » Črna kumina – cela

Črna kumina – cela

3,60 

Črno kumino se navadno uporablja v obliki semen, ki po obliki spominjajo na sezam. Značilna je predvsem v kuhinjah Bližnjega vzhoda in Azije. Okus črne kumine je oreščkast, rahlo pikanten in kanček grenek, spominja pa tudi na origano, timijan in poper. V zadnjem času postaja vedno bolj popularna tudi v Evropi, saj je zelo uporabna. Črna kumina se izvrstno obnese v vloženi zelenjavi, omakah in z ovčjim sirom. Poda se k jedem iz jajčevcev, buč, korenske zelenjave in stročnic. Enkratna je kombinacija črne kumine in sezama.

Deli s prijatelji

Opis

Črna kumina je značilna predvsem v kuhinjah Bližnjega vzhoda in Azije. Najbolj priljubljena je za začinjane arabskih ploščatih kruhkov pita in indijskega kruhka naan. Okus črne kumine je oreščkast, rahlo pikanten in kanček grenek, v niansah pa spominja na origano, timijan in poper.

Zaradi različnih podtonov, ki jih črna kumina razvije v jedeh, postaja vedno bolj popularna tudi v Evropi. Izvrstno se obnese v vloženi zelenjavi in omakah. Primerna je za začinjanje ovčjega sira. Poda se k različnim jedem iz jajčevcev, buč, korenske zelenjave in stročnic. Odlična kombinacija sta sezam in črna kumina, ki skupaj razvijeta posebno harmonijo okusov. To mešanico lahko kot posip uporabite na različnih vrstah kruha, na solatah, na testeninah ali pa celo na piškotih.

Uporabljali so jo že v Egiptu, kjer je kraljica Nefretete olje črne kumine uporabljala v lepotne namene. Omenjal jo je tudi Mohamed, ki je dejal, da črna kumina ščiti proti vsem boleznim, razen proti smrti. Njeno arabsko ime »Habba el Baraka« pomeni ‘blagoslovljena semena’, kar priča o njeni vsesplošni uporabnosti in priljubljenosti.

Črna kumina je primerna za: posip na kruhu, solati ali pecivu; v vloženi zelenjavi; v jedeh z bučami in jajčevci, korensko zelenjavo in stročnicami; v curryjih, juhah in enolončnicah

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Črna kumina poreklo: Sirija

Dodatne informacije

Pakiranje

Doza – 50g

Ocene

Zaenkrat še ni ocen.

Bodi prvi ocenjevalec “Črna kumina – cela”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja