» » Cejlonski cimet – palčke

Cejlonski cimet – palčke

(1 ocena stranke)

5,50 

Cejlonski cimet je najbolj cenjena vrsta cimeta, ki izvira iz Šri Lanke. Pridobivajo ga iz lesa nizkih zimzelenih dreves. Izrezan les se med sušenjem zvije v palčke. Gre za bolj redko, a zelo očarljivo začimbo z nežnim eksotično-sladkim okusom in prijetno aromo.

Opis

Cimet je zagotovo ena izmed bolj znanih in uporabljenih začimb povsod po svetu. Mnogi ne vedo, da obstajata dve vrsti cimeta: cejlonski in cassia cimet. Prvi je pravi cimet, ki je bolj dragocen, drugi – cassia oziroma kitajski cimet – pa je le cenejši približek. Ločimo jih lahko glede na barvo: cassia je temnejše barve; glede na obliko palčk: cassia palčke so zvite iz bolj debelih plasti, poleg tega pa gre za obliko, ki nam je bolj znana; ter glede na okus: cassia cimet ima močnejšo aromo. cejlonski cimet pa ima bolj mil okus in prijetnejšo aromo. Ena glavnih razlik med tema dvema vrstama pa je prisotnost kumarina: prisotnost le-tega je v isti količini cassia cimeta skoraj desetkrat večja, kot pri cejlonskem cimetu.

Cimet lahko uporabimo na najrazličnejše načine. Čeprav ga v evropskem prostoru še vedno največkrat uporabljamo pri pripravi sladic in toplih napitkov, se tudi navade iz vzhodnega sveta počasi širijo k nam. Tam ga namreč velikokrat uporabljajo tudi pri pripravi glavnih jedi in prilog.

Začimbe, s katerimi se dobro dopolnjuje: ingver, kardamon, klinčki, muškatni cvet in muškatni orešček.

Cejlonski cimet – palčke so primerne za: mesne, zelenjavne jedi, sladice (kolači,piškoti, nadevi …), zavitke, jabolčne pite, slivove cmoke, marmelade, kompote, kuhano vino, kavo …

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Cejlonski cimet - palčke poreklo: Šri Lanka

Dodatne informacije

Pakiranje

50g

1 mnenje za Cejlonski cimet – palčke

  1. Matjaz (preverjena stranka)

    Odlicen. Pri nas je uporabljan predvsem v hot toddy-ju 🙂

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja