Humus namaz

objavljeno v Recepti, Vegetarijanske jedi, Začimbe

Če še niste nikoli poskusili tega arabskega namaza, potem je skrajni čas, da to storite. Baza je čičerika, ki jo zmiksate v pasto, dodate začimbe in nekaj dodatkov in humus je pred vami.

Humus namaz

Zdrav, polnovreden, okusen in izjemno preprost namaz z bližnjega vzhoda vam bo ukradel srce. Ne le vegani, vsi obožujejo humus, ker je izjemno univerzalen, hkrati pa dopušča milijon variacij (humus s čilijem, rdečo peso, peteršiljem ali curryjem so ene najbolj pogostih različic). Dodate ga lahko omakam, da pričara kremasto strukturo; lahko ga namažete na kruh in ga zaužijete kot zdrav prigrizek ali zajtrk skupaj s svežo zelenjavo; za nadobudne gurmane – poskusite kruh namazati s humusom in ga obložite z jabolki ali breskvami. Možnosti je neskončno, največkrat pa se ljudje z njim srečajo v restavracijah s hitro prehrano, kjer je navadno postrežen kot priloga falaflom (v restavracijah, kjer prodajajo kebab ali v arabskih restavracijah). Tako ali drugače se humus vedno pogosteje pojavlja v zahodnem svetu, zato je čas, da si zavihate rokave in pripravite čisto svoj domači humus.

Kaj potrebujete za humus?
  • električni mešalnik / blender / smoothie-maker
  • posodico za shranjevanje ali stekleni kozarec
Sestavine za humus
  • 1 konzerva čičerika (400 g plodu)
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 5 jedilnih žlic vode
  • ½ limone
  • 1 jedilna žlica tahinija (sezamove paste)
  • ½ čajne žličke česna v prahu
  • 1 čajna žlička soli
  • ščepec črnega popra

Sestavine za humus namaz

Humus se pripravi na sledeč način:
  1. Čičeriko odcedite. Če želite, da je vaš namaz čisto gladek in kremen, potem morate s čičerike odstraniti srajčke (kožice). Če vas rahlo raskav namaz ne moti, potem lahko čičerike pustite oblečene. Priprava čičerike za humus namaz
  2. Čičeriko dajte v električni mešalnik (ali blender ali smoothie-maker) in ji dodajte vse ostale sestavine. Dobro zmiksajte vse skupaj, da se naredi pasta in da v njej ni več velikih koščkov. Morda boste morali dodati še več vode – odvisno je od čičerike, saj je ta včasih bolj in včasih manj suha.
  3. Ko je vse skupaj zmiksano v gladko maso, prenesite to maso v stekleni kozarec ali plastično posodico in humus shranite v hladilnik, da se malo ohladi, saj je tak najboljši.

 

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek! 🙂