Hrustljavi čebulni obročki v pivskem testu

Deli s prijatelji

Predstavljamo vam enostaven recept za hrustljave čebulne obročke brez jajc. Ker smo si tokrat pripravili burger, smo se odločili, da bomo namesto tipične priloge – krompirčka, raje naredili okusne in hrustljave čebulne obročke. Čebulne obročke lahko pripravite kor prilogo ali samostojen obrok. Te lahko poljubno samo posolite ali pripravite kakšno super domačo BBQ omako.

Pa začnimo!

Čebulni obročki

Za pripravo hrustljavih čebulnih obročkov potrebujemo naslednje pripomočke:
  • deska za rezanje
  • nož in vilica
  • posodo za cvrtje
  • cedilo
  • brisačke
  • metlico
  • skleda v kateri bomo namešali pivsko testo
  • manjša skleda za namakanje narezanih čebulnih obročkov v moko
  • tehtnica
Za pripravo hrustljavih čebulnih obročkov potrebujemo naslednje sestavine:
  • 2 večji čebuli ali 3 srednje velike (najboljše izpade z belo ali rjavo čebulo)
  • 225 g navadne moke za pripravo pivskega testa
  • 100 g navadne moke posebej razdeljeno za pomakanje obročkov v moko
  • 2,5 dcl svetlega piva
  • 2 žlici ledene vode
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
  • 1 žlička soli
  • 1/4 žličke popra (belega ali črnega)
  • rastlinsko olje
Začimbe za pripravo čebulnih obročkov lahko dobite s klikom na spodnje gumbe:
Sol Črni poper mleti Beli poper - celi Črni poper - celi Dodaj vse v košarico
Hrustljave čebulne obročke se pripravi na sledeč način:

1. Pripravimo sestavine, olupimo čebulo in jih narežemo na centimeterske rezine (zunanjo lupino jim odstranimo).

Sestavine za čebulne obročke

2. Narezane obročke namočimo v ledeno mrzlo vodo.

3. Ko se obročki namakajo v hladni vodi, lahko pripravimo pivsko testo. 225 g moke zmešamo skupaj z pecilnim praškom, poprom, soljo in pivom ter dodamo 2 žlici ledene vode.

Priprava mase

4. Vse sestavine dobro ročno premešamo in poskrbimo da naše pivsko testo ni preveč tekoče. Gostota mora biti podobna masi za šmorn.

Pripravljena masa za namakanje

5. Zdaj ko je pivsko testo pripravljeno, lahko čebulne obročke, ki so se namakali v hladni vodi odcedite in prenesete na kuhinjsko krpo.

6. V drugo skledo pripravite 100 g moke (v kolikor menite da potrebujete več/manj moke, si jo prilagodite) in vsako rezino čebule dodobra obložite z moko.

Pomakanje čebule v moko

7. Čebulni obročki morajo biti omokano približno tako kot vidite na sliki spodaj.

Omokani obročki

8. Ko omokate vse rezine, segrejte olje tako da bo pripravljeno za cvrenje. Vsak obroček namakamo posebej in poskrbimo, da je odvečna masa spolzi.

Priprava čebulnih obročkov

9. Obročke sproti namakamo v pivsko testo in cvremo. Naenkrat cvrite največ 3-4 obročke (odvisno od velikost vaše posode/kozice in velikosti obročkov). Poskbeti morate da kozica ni prenatrpana, saj s tem preprečite nastanek hrustljavosti.

10. Rezine cvrete toliko časa z obeh strani, da postanejo zlato rumene barve. Pri nas smo vsako stran cvrli malo manj kot 2 minuti.

11. Ocvrte rezine odložite najprej na cedilo in šele nato na papirnato brisačo. Poskrbite, da v cedilu obročki ne bodo naloženi en na drugem, saj vlaga vpliva na hrustljavost.

12. Rezine potresite z nekaj soli in postrezite.

Postreženi čebulni obročki

Opombe k receptu:

Namesto navadne moke lahko uporabite brezglutensko deklarirano moko ali katerokoli drugo, ki vam najbolj ustreza. Isto velja tudi za pivo. Prilagodite količine tako, da bo pivsko testo na koncu enake gostote kot je za šmorn.

Pa dober tek!
Deli s prijatelji