Guacamole

objavljeno v Recepti, Vegetarijanske jedi

Guacamole je preprost, zdrav in okusen namaz, ki ga lahko uživamo na kruhu ali pa ga uporabimo kot pomako za krompirček.

Guacamole ali avokadov namaz
Guacamole ali avokadov namaz
Za pripravo domačega avokadovega namaza potrebujemo:
  • 2 večja zrela avokada
  • rdečo ali belo čebulo (po želji)
  • srednje velik paradižnik (lahko pelat iz konzerve)
  • lahko tudi peteršilj (nasekljan)
  • sveže izstisnjen sok  limete/limone
  • nasekljan pekoč čili/feferon
  • strok česna
  • ščepec soli
  • poper
Postopek priprave: 
  • Zrel avokado z nožem razpolovimo, odstranimo koščico in ga olupimo. Če je res zrel, nimamo problema z lupljenjem, saj se lupina zelo lepo olupi. Če pa je malo manj zrel, ga izdolbemo s pomočjo žlice.
  • V skledi ga z vilico pretlačimo.
  • Nasvet: razpolovljen avokado na zraku zelo hitro porjavi. Če ga že takoj, ko ga prerežemo, polijemo z iztisnjenim sokom limete/limone, ne porjavi.
  • Paradižnik operemo, razpolovimo ter z nožem na fino nasekljamo. V skledico z zmečkanim avokadom dodamo nasekljan paradižnik, nasekljano čebulo in nasekljan čili/feferon. Če nimamo svežega čilija/feferonov, namesto njega uporabimo čili pekočo omako po svoji izbiri. Le-ta poskrbi za pikanten pridih. Omake lahko preverite TUKAJ.
  • Vse skupaj dobro premešamo, solimo (po okusu) in še enkrat vse skupaj premešamo.
  • Sestavine lahko zmešamo s paličnim mešalnikom, lahko pa jih samo na drobno nasekljamo – v tem primeru bo tekstura omake malo bolj groba. Gre za stvar okusa. 🙂
  • Namaz lahko uporabimo kot dodatek k popečenim toastom ali pa kot pomako za pečen krompirček ali čips. Seveda pa paše tudi zraven mesa.

Pa dober tek!

Recept je prispevala Višnja