Gobova puranja pašteta

objavljeno v Mesne jedi, Recepti | 0

Prelestna  “gospa jesen” je prišla v mesto. In sezona gob je na vrhuncu. Ste že nabrali svojo košarico? Zapomniti si morate, da so tudi gobe začimba, zato jih moramo svojim jedem dodajati v zmernih količinah.

Pa ne pozabite na pravilo – ne nabiraj gob, ki jih ne poznaš! Gobarji  nas opozarjajo tudi, da nepoznanih gob ne brcamo in ne teptamo, ker ima čisto vsaka svojo nalogo v ekosistemu. In četudi jo mi ne poznamo, jo lahko pozna nekdo drug. Gobe nabiramo v pletene košare, da med potjo “trosijo”, nikakor pa ne v plastično vrečko. Podgobje, gobo očistimo v gozdu.

Ker je goba hitro kvarljivo živilo, se moramo poslužiti načina, ki nam bo omogočil uživanje teh dobrot tudi takrat, ko bo zunaj že mrzlo.

Nekaj zaloge lahko zmrznete, da bodo gobe bogatile jedi tudi pozimi. Za zmrzovanje gob si zapomnite naslednje pravilo: pogojno užitne (npr. marele) morate pred zmrzovanjem vsaj blanširati, če ne že prekuhati. Užitne (jurčki) pa lahko očiščene le narežete in sveže zapakirate v zmrzovalno skrinjo. Nekateri blanširajo tudi jurčke. Marele pa lahko spaniramo in jih prav tako za nekaj časa shranimo v skrinjo. Gobe lahko tudi posušimo in iz njih pripravimo gobovo moko. Pri gobovi moki, se morate zavedati dejstva, da je koncentracija gob na eni sami čajni žlički na oko varljiva – goba se pri sušenju zelo skrči, pri mletju jo pa skoraj nič več ne ostane. Torej ena čajna žlička gobove moke lahko vsebuje celo gobo. Mlete gobe hranite v steklenem kozarcu, zaprte in stran od vlage. Gobice lahko poskusite tudi vlagati v kis… Jaz pa sem danes za vas pripravilia recept, ki sicer ni obstojen in ni primeren za  ozimnico, vendar je tako okusen, da ga morate preskusiti, če imate le kako gobico viška – gobovo puranjo pašteto.

Gobova puranja pašteta
Gobova puranja pašteta

Za pašteto rabite naslednje sestavine:

  • 1/2 kg jurčkov (lahko mešanih gob)
  • 350 g puranjih srčkov in jeter (nekateri kombinirajo jetra in piščančja prsa)
  • 2 srednji čebuli
  • 4 stroki česna
  • maslo
  • peteršilj
  • majaron
  • mleta sladka paprika
  • poper
  • sol
  • 1 žlica majoneze
  • 1 žlica gorčice (npr. dijonska ali pa gorčica s čebulo)
  • olivno olje

Postopek priprave:

  • Gobe očistite, narežete in zavrete v slanem kropu. Odcedite in ohladite. Puranjo ali piščančji drobovino narezano prepražite na maslu. Jetrc med toplotno obdelavo nikar ne solite, da ne bodo trde. Če kombinirate s piščančjimi prsmi, le te skuhajte in juho shranite. Meso pustite, da se ohladi. Prepražite še nasekljano čebulo in česen in tudi to ohladite.
  • Vse ohlajene sestavine dajte v eno posodo, jih začinite z začimbami po svojem okusu, posolite in dodajte majonezo in gorčico. Vse skupaj dobro zmiksajte v mešalniku. Po potrebi dodajte olivno olje ali juho, da bo pašteta lepo mazljiva.
  • Pašteto nato preložite v manjše steklene kozarčke in zaprte hranite v hladilniku za NAJVEČ TRI DNI! Če se vam zdi količina paštete prevelika, jo nekateri del zapakirajo in shranijo v zmrzovalnik.

Vsekakor pa kozarček lahko podarite vašim prijateljem! 🙂

Hvala Jesen, ker si tako radodarna do nas!

Pa dober tek!

Recept je prispevala Monika