Gobova omaka z rdečim vinom

Šampinjoni so za kuhanje zelo hvaležne gobe. Ker nimajo močne arome, lahko z začimbami pričarate pravzaprav kakršenkoli okus želite. Ta omaka je enkratna priloga k polenti, kruhovi ruladi, krompirjevim svaljkom ali njokom, poda pa se tudi k rižu ali testeninam. Je aromatična in izjemno preprosta za pripravo, hkrati pa ne vzame veliko časa.

Gobova omaka z rdečim vinom

Kaj potrebujemo za gobovo omako z rdečim vinom?
  • nož in desko za rezanje
  • ponev in kuhalnico
  • ribežen ali električni mikser
Sestavine za gobovo omako z rdečim vinom:
  • 500 g rjavih šampinjonov
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 6 srednje velikih strokov česna
  • 200 ml rdečega vina  Glavne sestavine za gobovo omako z rdečim vinom
  • ½ čajne žličke timijana
  • ½ čajne žličke črnega popra
  • 1 čajna žlička soli
  • maščoba za kuhanje (vegansko maslo ali olivno olje)
Postopek priprave gobove omake z rdečim vinom:
  1. Gobice najprej umijemo. Od 500 g šampinjonov vzamemo približno 1/3; ta del grobo narežemo in zmiksamo v multipraktiku ali pa šampinjone naribamo. Ostali 2/3 narežemo na lističe.
  2. Nasekljamo čebulo in česen.
  3. Maščobo damo v ponev in zalijemo z vodo, da prekrijemo celotno dno ponve. Segrejemo, da začne voda izhlapevati. Ko se to zgodi, damo v ponev čebulo in česen. Dušimo, dokler vsa voda ne izhlapi in se začneta čebula in česen pražiti.
  4. Takrat dodamo še gobice, tako tiste v majhnih koščkih kot lističe. Pražimo nekaj minut, da gobice spustijo vodo. Dodamo začimbe in dobro pomešamo ter pustimo, da nekaj vode izhlapi. Vmes večkrat premešamo. Priprava gobove omake
  5. Dodamo še vino, premešamo in pustimo, da povre. Redno mešamo in počakamo, da nekaj tekočine izhlapi. Omaka je pripravljena.
Nekaj dodatnik nasvetov:

Priporočamo uporabo kvalitetnejšega vina in ne najcenejšega. Ker je vino pravzaprav najbolj pomembna sestavina v tem receptu, bo dalo veliko arome. Sami smo uporabili teran, ki ima lepo sladkasto aromo in se lepo prilega timijanu in šampinjonom.

Uporabite lahko tudi bele šampinjone, a so rjavi malo bolj aromatični – če vam bolj ustreza rahel okus, lahko uporabite tudi bele gobe. V vsakem primeru pa razlika ne bo ogromna, saj so šampinjoni v vsakem primeru blagega okusa.

Če želite popestriti svojo omako, lahko dodate ščepec kajenskega popra ali čilija. Tako boste omaki dodali kanček drugačno noto.

Postrežena gobova omaka z rdečim vinom

 

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek! 🙂