Glazure za peko na žaru

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe
Deli s prijatelji

Za peko na žaru je v zadnjem času vse bolj popularna uporaba glazur za meso, ki se na samo meso dodajo 5 do 15 minut pred koncem peke v več plasteh. Z njimi dodamo mesu intenziven okus in gosto prevleko omake, ki je največkrat sladka in odlična v kombinaciji s slanim mesom.

Glazure za peko na žaru (slika: <a href="http://www.freepik.com" target="_blank">Freepik</a>)

Vsako dobro glazuro je seveda pomembno pripraviti vnaprej tako, da jo predčasno povremo za vsaj pet minut v kozici, da se sami okusi sestavin v glazuri dobro povežejo in se le-ta dobro zgosti. Priporočamo vam tudi, da jo pustite stati še vsaj eno do dve uri, saj s časom postaja glazura še boljša. Pomembne pa so seveda tudi sestavine glazure, ki jih prilagajamo tipu mesa, ki ga bomo pekli. Zato vam spodaj predstavljamo odlične kombinacije sestavin za glazure za določene tipe mesa, s katerimi definitivno ne boste razočarali.

Glazura iz limone in balzamičnega kisa

Glazura iz limone in balzamičnega kisa se odlično prilega k teletini, piščancu in puranu. S kombinacijo limone in balzamičnega kisa, ki ji dodamo še malo sladkorja in belega vina, poudarimo okus mesa ter dobro povežemo okuse med seboj. Lahko pa k tej glazuri dodamo tudi mleti poper, česen, čebulo, nepogrešljiva pa so prav tako razna zelišča, kot so koper, peteršilj, drobnjak ali rožmarin.

BBQ glazura na rebrcih

BBQ glazura

Najbolj popularna v zadnjem času je seveda tipična ameriška BBQ glazura, ki navduši še tako stroge goste. Kombinacija rjavega sladkorja, kečapa, jabolčnega kisa in gorčice z dimljeno sladko papriko, česnom in čebulo v prahu ter mletim poprom, daje mesu odličen okus Divjega zahoda in nas popelje vse v osrčje Amerike. Ta glazura se odlično prilega k svinjini in teletini ter prav tako k perutnini.

Azijska glazura z ingverjem in limonino travo

Za ljubitelje azijskih okusov pa priporočamo uporabo azijske glazure, ki s kombinacijo ingverja in limonine trave s sojino omako, rjavim sladkorjem in mletim česnom, navduši prav vsakogar. Lahko pa zraven dodamo za še bolj intenziven okus malo mešanice začimb Five spice, ki nas s svojo kombinacijo popelje v osrčje Indije. Azijska glazura je odlična predvsem z ribami, rakci, školjkami in piščancem.

Piščanec z glazuro

Mediteranska glazura

Nepogrešljiva je seveda tudi mediteranska glazura, ki s kombinacijo svežih zelišč, balzamičnega kisa, limone in malo rjavega sladkorja, resnično daje mesu pridih Mediterana. Večinoma se prilega zraven koper, rožmarin, nepogrešljiva pa sta tudi drobnjak in peteršilj. Mediteranska glazura se prilega predvsem k ribam, morskim rakcem, školjkam in perutnini.

Mediteranske začimbe za glazuro

Definitivno je kombinacij sestavin za glazure in posledično glazur neskončno veliko, vendar upamo, da vam bomo lahko s temi predlogi pomagali najti tudi svojo.

 

Članek je prispevala Vesna.

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji