
0
0,00 €Za peko na žaru je v zadnjem času vse bolj popularna uporaba glazur za meso, ki se na samo meso dodajo 5 do 15 minut pred koncem peke v več plasteh. Z njimi dodamo mesu intenziven okus in gosto prevleko omake, ki je največkrat sladka in odlična v kombinaciji s slanim mesom.
Vsako dobro glazuro je seveda pomembno pripraviti vnaprej tako, da jo predčasno povremo za vsaj pet minut v kozici, da se sami okusi sestavin v glazuri dobro povežejo in se le-ta dobro zgosti. Priporočamo vam tudi, da jo pustite stati še vsaj eno do dve uri, saj s časom postaja glazura še boljša. Pomembne pa so seveda tudi sestavine glazure, ki jih prilagajamo tipu mesa, ki ga bomo pekli. Zato vam spodaj predstavljamo odlične kombinacije sestavin za glazure za določene tipe mesa, s katerimi definitivno ne boste razočarali.
Glazura iz limone in balzamičnega kisa se odlično prilega k teletini, piščancu in puranu. S kombinacijo limone in balzamičnega kisa, ki ji dodamo še malo sladkorja in belega vina, poudarimo okus mesa ter dobro povežemo okuse med seboj. Lahko pa k tej glazuri dodamo tudi mleti poper, česen, čebulo, nepogrešljiva pa so prav tako razna zelišča, kot so koper, peteršilj, drobnjak ali rožmarin.
Najbolj popularna v zadnjem času je seveda tipična ameriška BBQ glazura, ki navduši še tako stroge goste. Kombinacija rjavega sladkorja, kečapa, jabolčnega kisa in gorčice z dimljeno sladko papriko, česnom in čebulo v prahu ter mletim poprom, daje mesu odličen okus Divjega zahoda in nas popelje vse v osrčje Amerike. Ta glazura se odlično prilega k svinjini in teletini ter prav tako k perutnini.
Za ljubitelje azijskih okusov pa priporočamo uporabo azijske glazure, ki s kombinacijo ingverja in limonine trave s sojino omako, rjavim sladkorjem in mletim česnom, navduši prav vsakogar. Lahko pa zraven dodamo za še bolj intenziven okus malo mešanice začimb Five spice, ki nas s svojo kombinacijo popelje v osrčje Indije. Azijska glazura je odlična predvsem z ribami, rakci, školjkami in piščancem.
Nepogrešljiva je seveda tudi mediteranska glazura, ki s kombinacijo svežih zelišč, balzamičnega kisa, limone in malo rjavega sladkorja, resnično daje mesu pridih Mediterana. Večinoma se prilega zraven koper, rožmarin, nepogrešljiva pa sta tudi drobnjak in peteršilj. Mediteranska glazura se prilega predvsem k ribam, morskim rakcem, školjkam in perutnini.
Definitivno je kombinacij sestavin za glazure in posledično glazur neskončno veliko, vendar upamo, da vam bomo lahko s temi predlogi pomagali najti tudi svojo.
Članek je prispevala Vesna.
Kitajsko mešanica petih začimb najverjetneje poznate pod angleškim imenom “five spice”. Gre za začimbno mešanico brez katere kitajska kuhinja ne obstaja. Kitajska filozofija stremi k doseganju ravnovesja. Menijo tudi, da sta človekovo dobro počutje in okus hrane odvisna od usklajenega razmerja petih osnovnih okusov. To so sladko, grenko, slano, pekoče in kislo. In vse te okuse mešanica tudi vsebuje.
Jedem pridoda topel in rahlo sladek okus.
Sestavine: klinčki, cimet, komarček, zvezdasti janež, črni poper.
Dimljena sladka paprika je nepogrešljiva pri pripravi golaža, pasulja in enolončnic. S svojim sladkim, milim in rahlo dimljenim okusom popestri tud pečen krompirček in številne druge jedi.
Mediteranska mešanica poleg klasičnih mediteranskih začimb (origano, timijan, šetraj, rožmarin …) vsebuje še nekaj eksotičnih začimb, ki prvotni okus še bolj poudarijo. Uporabljamo jo za začinjanje raznovrstne zelenjave, svetlega mesa in jagnjetine.
Sestavine: česen, morska sol, timijan, črni poper, bazilika, šetraj, rožmarin, čebula, sladka paprika, origano, koriander, peteršilj, majaron, dimljena sol (morska sol, poper, čebula, dekstroza), curry v prahu (kurkuma, koriander, gorčica v prahu, čičerika v prahu, črni poper, grško seno, česen, morska sol, koren in listi zelene, cimet, čili, kumina), cvet sivke, zvezdnati janež, komarček.
Česen je ena prvih začimbnih rastlin, ki jih je človek začel gojiti. V preteklosti so ga uporabljali kot zdravilno in čarodejno rastlino, v večjih količinah pa so ga uživali le v Egiptu. Danes je razširjen po vsem svetu. Njegova uporaba ne pozna meja, saj se izvrstno dopolnjuje z večino začimb in zelišč.
Črni poper je v kuhinjah po vsem svetu nenadomestljiv, zato ni čudno, da se ga je prijelo ime »kralj začimb«. Črni poper ima prijeten in osvežujoče oster okus. Suha poprova zrna lahko uporabljamo cela ali pa jih po potrebi zdrobimo. Celi črni poper v naši ponudbi je Telichery.
Drobnjak sodi v družino lukov, zato sta tudi njegov nežni okus in vonj podobna okusu in vonju čebule. Prilega se jajčnim jedem, krompirju, solatam, zelenjavi. Dobro se dopolnjuje z baziliko, peteršiljem, paprikami, pehtranom, koriandrom, koprom in kromačem.
Peteršilj prvotno izvira iz južne Evrope, dandanes pa uspeva na področjih, ki imajo zmerno podnebje. Ima zelo čist in osvežujoč okus, zato je eno izmed nepogrešljivih zelišč za kuharje zahodnega sveta. Uporablja se za pripravo omak, solat, nadevov, krompirjevih jedi, morskih jedi … Dobro se ujema z baziliko, česnom, čiliji, majaronom, rožmarinom, poprom, origanom, meto in drobnjakom.
Rožmarin je aromatična zimzelena trajnica, ki izvira iz Sredozemlja. Ima močan, prodoren in privlačen vonj. Njegov okus rahlo smolnat s priokusom muškatnega oreščka, evkaliptusa in kafre. Prilega se k mesu, ribam, gobam, krompirju, zelenjavi z izrazitim okusom, mehkim sirom in perutnini. Njegova aroma se odlično dopolnjuje z drobnjakom, lovorjem, origanom, peteršiljem, šetrajem, timijanom in meto.
Vaša košarica je trenutno prazna. Brezplačna poštnina za vsa naročila katerih vrednost presega 40,00 €. |
Spletna trgovina uporablja piškotke za delovanje in spremljanje obiska. Več informacij
Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam lahko omogočamo čim boljšo nakupovalno izkušnjo, ter spremljamo podatke o obisku. Z nadaljnjo uporabo spletne strani ali s klikom na "Sprejmem" gumb spodaj se strinjate z uporabo piškotkov na tej spletni strani.