Fokača

objavljeno v Recepti, Začimbe

Čudovito, hrustljavo testo, ki vas bo razvajalo z aromatičnimi dodatki.

Kaj boljšega si sploh lahko še želite.Pečena-fokača

Kaj potrebujete za pripravo fokače:
  • pečico
  • pekač velikosti pečice
  • posodo za vzhajanje testa
  • skodelico za preliv
  • tehtnico
  • peki papir
  • kuhalnico
Sestavine za pripravo fokače:
Testo:
  • 170 ml vode
  • 330 g moke
  • 20 g olivnega olja (tehtnica je bila vklopljena na grame)
  • 12 g kvasa
  • ščep sladkorja
  • 1 žlička soli
Preliv:
Omenjene začimbe lahko dobite s klikom na spodnje gumbe

Sol Bazilika Česen Dodaj vse v košarico

Preliv-fokačaPostopek priprave fokače:
  1. Zamesite testo. Če imate kuhinjskega robota, naj on gara namesto vas, ker res odlično zgnete zadevo.
  2. Torej, najprej pripravite kvasec. To se pravi, zmešajte nadrobljen kvas, ščep sladkorja, ki bo nahranil kvasovke, žličko moke in toliko mlačne vode, da dobite kremasto zmes.
  3. Ko kvasec vzhaja na dvojno količino, v moko naredite jamico, okoli jamice potresite sol, v jamico pa zlijte kvasec in olje, mešajte in počasi s kuhalnico zajemajte moko od strani ter dolivajte mlačno vodo.
  4. Zamesite gladko, elastično testo.Fokača-testo
  5. Testo pustite vzhajati na toplem, 45 minut.
  6. Pomokajte delovno površino in testo s prsti oblikujte v pizzi podobno podlago.
  7. Testo prestavite na pekač pokrit s peki papirjem. S prsti v testo delajte vdolbine, povsod razen po robu.Fokača-pred-peko
  8. Testo premažite z oljno mešanico in ga pustite vzhajati 30 minut, medtem pa pečico ogrejte na 250 stopinj Celzija.
  9. Fokačo pecite 20 minut. Postrezite toplo ali hladno.Fokača-rezana
Samo povem:

Namesto preliva/ nadeva, ki smo ga uporabili mi, lahko uporabite različne začimbe in obloge.
Izbirajte med začimbami kot so: rožmarin, majaron, šetraj, origano, česen, čebula, drobnjak…

Uporabite jih v kombinaciji z recimo: drobno narezano slanino, olivami, češnjevimi paradižniki, kaprami, artičoko…
Vedno pa uporabite olivno olje.

Sama sem do nedavnega vse pekla pri temperaturi največ 200 stopinj Celzija. Ob tem receptu, priznam, sem kar malo nervozno pogledovala proti pečici. Sedaj lahko mirno napišem- 250 stopinj se je super obneslo. Brez skrbi, ni previsoka temperatura. Nisem uporabljala ventilacije.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek!