Fatayer

objavljeno v Recepti, Začimbe, Zelenjavne jedi

Fatayer je Libanonska jed iz testa in različnih nadevov. Seveda se pri pripravi uporablja tudi posebna začimba, sumac. Preden so se v Evropi razširile limone, se je ta začimba uveljavila namesto njih. Nadevi za pripravo fatayera so lahko mesni, sirovi ali špinačni. Mi smo se danes lotili priprave špinačnega. Poleg ne rabite postreči nič drugega, kot kakšno omako za pomakanje, ali skledo sezonske solate. Fatayer je primeren za kosilo, večerjo ali kot prigrizek za goste. Najbolj okusen je rahlo ohlajen.

Fatayerji končna jed

Kaj potrebujemo za pripravo fatayera:
  • posodo za testo
  • posodo za nadev
  • žlico
  • valjar
  • okrogel model ali kozarec premera 8- 10 cm
  • pekač
  • pečico
  • peki papir
  • čopič za jajčni premaz
  • nož
  • desko
  • blender da seseklja čebulo
  • cedilo
Sestavine ki jih potrebujemo za pripravo fatayera:
Za testo potrebujemo:
  • 390 g moke
  • 2 čajni žlički sladkorja
  • 1 čž soli
  • 1,5 čž suhega kvasa
  • 75 ml olja
  • 175 ml mlačne vode
Za nadev potrebujemo:

Rabite še 1 razžvrkljano jajce za premaz.

Začimbe za pripravo Fatayerja lahko dobite s klikom na spodnje gumbe:

Sol Sumac začimba Mleta rdeča paprika Mleti poper Kajenski poper Dodaj vse v košarico

Sestavine za polnilo za fatayer
Postopek priprave fatayera:
  1. Za pripravo testa, najprej zmešajte suhe sestavine in jim počasi dodajajte mokre, da zamesite testo, ki bo precej mastno. Če res ni potrebno ne dodajajte moke, ker se mastno testo dobro gnete in se vam ne bo lepilo na podlago. Testo pustite počivati 1 uro.Testo za fatayer
  2. Medtem zmešajte sestavine za nadev. Čebulo in česen drobno sesekljajte in dodajte sumac, papriko, poper in sol. Dobro premešajte in pustite 15 minut.
  3. Špinačo, ki je že odtajana, pustite na cedilu, da se dobro odcedi. Nadev za fatayer ne sme biti preveč moker, ker bi razmočil testo.
  4. Tudi sesekljano čebulo po 15 ih minutah dajte na cedilo.
  5. Dobro odcejeno špinačo in čebulo zmešajte s skuto, pšeničnim zdrobom, pinjolami in razžvrkljanim jajcem, ter posolite po svojem okusu.Polnilo za fatayer
  6. Testo razdelite na več manjših delov in vsakega posebej razvaljajte na nožev rob debelo.
  7. Z okroglim modelom izrežite kroge. Na sredino vsakega postavite 1 čajno žličko nadeva. Krog primite na treh delih, ga stisnite skupaj in skupaj stisnite še pripadajoče stranice. Tako boste dobili piramido.Priprava fataryev
  8. Piramide položite na pekač pokrit s peki papirjem in vsako posebej premažite z razžvrkljanim jajcem. Polagajte jih nekoliko narazen, ker bodo zaradi kvasa med peko še nekoliko narasle.Fataryerji pred peko
  9. Pečete jih približno 20 minut na 180 stopinj Celzija, oziroma toliko, da postanejo lepo zlato rjavo obarvane.

Saj vem da veš:

Pred peko lahko piramide, namesto z jajcem, pokapate z mešanico limoninega soka in olivnega olja, v razmerju 1: 1. Lažje boste delali s krogi premera 10 centimetrov.

Na našo mizo, je iz omenjenih količin, prišlo 13 piramid premera 8 centimetrov in 20 piramid premera 10 centimetrov. Štiri članska družina, bo z dodano solatno prilogo dobro sita.

Pinjole lahko dodate nepražene, a se nekako izgubijo v nadevu. Popražite jih na hitro, na suhi ponvi, brez dodane maščobe.

Če vam slučajno ostane kaj nadeva, mu dodajte še nekaj skute, kakšno jajce ali dve in nekaj ribanega sira, začinite po okusu, skuhajte poljubne testenine, jih zmešajte s špinačno mešanico in vse skupaj popecite v pečici.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek!