Domači seitan

Vegani včasih radi posežemo po kakšni “mesnati” jedi. Pri tem ne gre toliko za to, da pogrešamo meso, ampak gre bolj za tradicijo, za občutek, ki ga je jed v nas zbudila v preteklosti. Zato je na svetu več in več izdelkov, ki veganom služijo kot nadomestki za meso. Seitan je eden takih; prihaja s Kitajske, kjer ga uporabljajo že od 6. stoletja, samo ime “seitan” pa prihaja z Japonske. V Evropi je postal priljubljena sestavina predvsem v zadnjih letih, ko se je pojavil trend veganstva in se je zaradi podnebne krize pojavila potreba po zmanjševanju uživanja mesa.

Domači seitan - končna jed

Za domači seitan vam ne bo treba odšteti veliko denarja, kakor se lahko zgodi v trgovini (seitan ni najbolj ugodna opcija). Pripravite ga preprosto iz pšenične moke. Spodnji recept je preprost in dostopen kateri koli denarnici.

Sestavine za domači seitan
Začimbe za pripravo zelenjavne jušne osnove lahko dobite pri nas s klikom na spodnji gumb
Zelenjavna osnova
Priprava domačega seitana
  1. Moko in vodo zmešamo v veliki posodi in začnemo gnesti, kot da bi pripravljali kruh. Gnetemo vsaj 10
    minut, da se začnejo tvorit močne glutenske vezi.
  2. Posodo prestavimo v umivalnik, saj je ta del postopka tesno povezan z večjo količino vode. Posodo, v kateri je še vedno kepa testa, napolnimo z vodo. Testo začnemo mesiti v vodi. Ta se bo hitro začela barvati belo. Pomembno je, da testo najprej dobro pregnetemo, saj želimo od njega obdržati le gluten.
  3. Ko v posodo dodamo vodo in začnemo testo gnesti v vodi, se bo začel škrob v testu ločevati od glutena. Zato se bo voda obarvala belo. Prvih nekaj ponovitev bo vodo potrebno zamenjati precej hitro. Ne obupajte. Vaš seitan boste morali »oprati« vsaj kakih 10-krat. Sam postopek v resnici ne vzame grozno veliko časa, vse skupaj navadno traja 20 minut.
  4. Seitan »perite« dokler voda ni skoraj nič več bela. Količina testa se bo precej zmanjšala, saj v njem ne bo več škroba.
  5. Ko je ta del končan, razdelite seitan na 2-4 dele. Domači seitan - testo
  6. Pripravite jušno osnovo – lahko uporabite domačo zelenjavno osnovo, lahko pa si preprosto pomagate z jušno kocko ali prahom za jušno osnovo.Domači seitan med peko
  7. Seitan kuhajte v zelenjavni jušni osnovi 1 uro. Med kuhanjem se bo malo napihnil in s tem se bo njegov volumen znova povečal.
  8. Ko je kuhan, je pripravljen na takojšnje uživanje. Vseeno pa vam svetujem, da ga še malo »dodelate«. Lahko ga dodate golažu ali omakam za testenine. Lahko ga celo zmeljete kot meso in ga dodate v bolognese omako ali omako za lazanjo. V vsakem primeru pa ga lahko uporabite tudi kar takega. Narežite ga na rezine in z njim obogatite kruhek. Uporabite ga lahko na vse možne načine, kakor bi pač uporabili meso.Domači seitan - narezan

 

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek!