Domače vegansko maslo

objavljeno v Recepti, Veganske jedi, Začimbe | 0

V trgovini najdemo kup veganskih izdelkov, med katerimi je tudi maslo. To ima navadno aditive, ki kremo naredijo res masleno – v hladilniku se ne strdi čisto, zunaj se ne stopi preveč. Najdemo tudi konzervanse, ki zagotovijo, da tako maslo počaka dolgo časa. Domača različica je izjemno preprosta za pripravo, hkrati pa ni draga, kot je lahko vegansko maslo v trgovini. Vzame le nekaj minut, je okusno, uporabljate pa ga lahko na kruhu kot namaz, za kuhanje in v sladicah (lepo se meša s sladkorjem v kremo, lahko pa ga tudi stopite in uporabite kot tekočino).

Domače vegansko maslo
Kaj potrebujemo za domače vegansko maslo?
  • multipraktik
  • kozarec
  • posodico, kamor shranimo maslo (lahko je tudi širši stekleni kozarec za vlaganje ali pa plastična posodica od margarine)
Sestavine za domače vegansko maslo:
  • 250 g kokosovega olja (prečiščenega)
  • 2 žlici sončničnega olja (hladno stiskanega)
  • 100 ml ovsenega mleka
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • ščepec soli
  • 1 žlička prehranskega kvasa
  • čisto majhen ščepec kurkume
Priprava veganskega masla:
  1. Kokosovo olje najprej stopimo.
  2. Mleku v kozarčku dodamo jabolčni kis, pomešamo in pustimo stati nekaj minut, da dobimo kislo mleko.
  3. Kokosovo in sončnično olje, kislo mleko, sol, prehranski kvas in kurkumo damo v multipraktik in dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo med sabo.
  4. Mešanico prelijemo v posodico za maslo. Pripravljeno domače vegansko maslo
  5. Posodico postavimo v hladilnik, kjer se strdi.
Nekaj nasvetov:

Prehranski kvas in kurkuma sta dodatka, ki nista nujno potrebna. Prehranski kvas dá malo maslenega okusa, kurkuma pa barvo. Ravno zato s kurkumo ne smemo pretiravati, saj že majhna količina močno obarva mešanico. Če prehranskega kvasa nimate pri roki, ne skrbite; vegansko maslo lahko pripravite tudi brez njega.

Kokosovo olje je najboljše prečiščeno, saj nima okusa po kokosu. Sama sem naredila maslo tudi z neprečiščenim oljem in mi je bilo všeč, a imam rada aromo kokosa; ta je pri deviškem kokosovem olju močna, zato odsvetujem njegovo uporabo, če želite čim bolj masleni okus.

Preden ga uporabite, ga lahko za nekaj časa postavite na pult (oz. vzamete iz hladilnika), da se malo zmehča. Tako ga bo lažje mazati, saj se kokosovo olje, ki v maslu prevlada, močno strdi.

Postreženo domače vegansko maslo

 

Recept je prispevala Vita.

Pa dober tek! 🙂