Domača pekoča omaka: Habanero in koriander

objavljeno v Začimbe

Na trgu lahko najdemo kar precej okusnih pekočih omak, toda še vedno je včasih zabavno, da se z njihovo pripravo poigramo tudi sami.

Recept, ki ga predstavljamo, vsebuje zgolj 6 sestavin: Habanero čilije, koriander, limonin sok, kis, sol in česen. Seveda imate pri izbiri sestavin sami proste roke: kakšno sestavino lahko brez težav odvzamete ali pa jo zamenjate. Ne smemo pozabiti, da se okusi, zaradi njih pa tudi recepti, med seboj zelo razlikujejo. Vsak najbolje pozna le svoj okus … 🙂

In veste kaj? Pekoče omake lahko naredite tudi iz dehidriranih oziroma sušenih čilijev! Končni rezultat je zelo podoben, kot če bi omako delali iz svežih čilijev. Pozorni moramo biti le na to, da hidrirane oziroma posušene čilije pred delom rehidriramo. To naredimo tako, da jih namočimo v zelo vročo vodo za vsaj 30 minut. Ko se zmehčajo, so pripravljeni za nadaljnje delo.

Habanero čili.
Habanero čili

Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo domače pekoče omake:

  • 30 posušenih Habanero čilijev (če imamo sveže, lahko uporabimo tudi manj čilijev, npr. 15, 20)
  • 2,5 dl kisa
  • sok ene limone ali limete
  • 1 strok česna ali mleti česen
  • 2 jedilni žlici nasekljanega koriandra
  • polovico čajne žličke soli

Postopek priprave pekoče omake:

  • Če uporabljamo dehidrirane Habanero čilije, jih najprej namočimo v vročo vodo in jih namakamo približno 30 minut. Ko so čiliji rehidrirani, vodo odcedimo in jih z nožem narežemo na manjše koščke. Če omako pripravljamo iz svežih čilijev, jim odstranimo peclje in jih prav tako narežemo na manjše koščke.
  • Nasekljamo še druge sestavine (česen in koriander). Po želji lahko to naredimo tudi z multipraktikom.
  • Čilije, česen, koriander, kis, sok limone in sol pretresemo v lonec in premešamo.
  • Prižgemo ogenj in sestavne na hitro zavremo.
  • Zmanjšamo ogenj in nato na majhnem ognju mešamo približno 20 minut.
  • Odstranimo z ognja. Ohladimo.
  • Če je tekstura omake preveč gosta, lahko omako še malo zmiksamo s paličnim mešalnikom ali pa v multipraktiku in po želji dodamo še malo kisa.
  • Prelijemo v stekleničko in uporabimo. Dobimo približno 4 dl omake. Hranimo v hladilniku

Kakšen je rok trajanja omake? V hladilniku lahko taka omaka brez težav zdrži kar nekaj mesecev. Bistvo je v vsebnosti kisline, ki jo omaka vsebuje. PH naj bi bil nekje pod 4,6 lahko tudi okrog 4,0. Točen pH te omake ni znan, če pa vas skrbi, da bi se omaka v času, ko jo boste hranili v hladilniku, pokvarila, dodajte več kisa. S tem korakom boste znižali pH. Pozorni moramo biti še na to, da so stekleničke, kjer omako hranimo, popolnoma čiste ter tesno zaprte. 

Pa dober tek!