Domača goveja juha

Deli s prijatelji

Domača goveja juha, kraljica dobrega nedeljskega kosila pri mami. Brez skrbi se lahko lotite priprave tudi sami, saj kot pravijo, se kuha sama. Ko jo kuhate, pripravite večjo količino in višek shranite v zamrzovalnik. Meso iz juhe pojejte pri kosilu, s hrenom, ali ga okisajte za večerjo, lahko pa ga zmeljete in skupaj z namočenim kruhom pripravite izvrstne polpete, jih shranite v zamrzovalnik in boste imeli vnaprej pripravljen obrok za enega od dni, ko za kuhanje ne bo ravno veliko časa.

Domača goveja juha

Za pripravo domače goveje juhe potrebujemo naslednje sestavine:
  • 500 g govejega mesa za juho
  • 1 kost za juho
  • 1 veliko čebulo
  • 2 stroka olupljenega česna
  • Peteršilj (koren ali list)
  • Luštrek
  • Žafranika
  • Korenje 2 do 3 kosi
  • Sušena jušna zelenjava ali zelenjavna osnova
  • Poper zrna
  • Sol
Začimbe za domačo govejo juholahko kupite s klikom na spodnje gumbe
Zelenjavna osnova Črni poper - celi Kraljeva sol – mleta – nejodirana Dodaj vse v košarico

Domača goveja juha

Domačo govejo juho se pripravi na sledeč način:
  1. Čebulo olupi, očisti in prereži na pol.
  2. Lonec za kuhanje juhe postavi na štedilnik in vklopi na najvišjo stopnjo.
  3. V lonec položi polovici čebule, na odrezano stran.
  4. Prežgi toliko, da okoli čebule, na dnu posode, nastane temno rjav rob.
  5. Čebulo zalij z mrzlo vodo. Voda bo tako dobila rjavo barvo.
  6. V vodo položi meso, kost, sol, korenje, peteršilj, česen in ostale zaćimbe.
  7. Juha mora najprej zavreti, nato temperaturo znižaj na minimum in juho počasi kuhaj več ur. Juha naj skoraj nevidno vre.
  8. Korenje je priporočljivo vzeti iz juhe, ko se skuha, drugače bo izredno mehko.
  9. Ko je juha kuhana, vzemite iz nje meso in kost, tekočino pa precedite, da se na cedilu ustavijo drobni okruški kosti, čebula in začimbe.
  10. Posebej skuhajte zakuho za juho.
  11. Če boste zakuho kuhali v juhi, bo le ta popila večino juhe.
  12. V juho poleg zakuhe vrnite tudi korenje in lahko tudi del narezane govedine.
  13. Kot zakuho uporabite jajčne vlivance, jušne testenine, fritate, zlate kroglice, zdrobove cmočke, jetrne cmočke, sušene kruhove kocke, …

Domača goveja juha

Nasvet:

Žafranika bo poleg prežgane čebule, dala juhi lepo barvo.
Z luštrekom ne pretiravajte, da ne povozi okusa juhe.
Zelenjavna osnova je mešanica mlete zelenjave z dodatkom soli.
Če je kost, ki se kuha v juhi, zelo mastna, kuhano juho ohladite in z žlico poberite odvečno maščobo s površja juhe.

Recept je pripevala Monika.

Pa dober tek! 🙂
Deli s prijatelji