Curry: začimba za omake (in še več)

objavljeno v Nasveti in ideje, Začimbe

 

Curry - beseda z večimi pomeni
Curry – beseda z večimi pomeni

Beseda »curry« je precej zapletena, saj pri različnih ljudeh spodbudi različne misli. Velika večina ljudi sicer to besedo najprej poveže z (običajno) rumenim »praškom«, ki ga najdemo med drugimi začimbami in ga uporabljamo za kuhanje. Sicer pa lahko z besedo curry označimo tudi curry liste ali pa po svetu precej razširjeno in znano curry jed.

Sedaj, ko smo razrešili prvo dilemo, moramo razčistiti še nekaj. Curry začimba ni »samostojna začimba« saj ne obstaja rastlina, iz katere bi oziroma iz plodu katere bi direktno pridobivali curry. Gre za mešanico večih različnih začimbnih okusov. In med vsemi začimbnimi mešanicami, ki na svetu obstajajo, verjetno ni nobene druge, ki bi bila tako zapletena kot curry mešanica. Recepti in sestavine se razlikujejo po državah in območjih, kjer so mešanice proizvedene, zato poznamo nešteto različnih curry mešanic.

Ena od glavnih začimb je zagotovo kurkuma, ki večini tudi daje specifično rumenooranžno barvo. Druge začimbe, ki se navadno še znajdejo v mešanici so: kumina, semena koriandra, komarček, klinčki, cimet, kardamom, žafran, muškatni orešček …

Začimbna mešanica je najbolj povezana z indijsko kulinariko, a je nepogrešljiva tudi na Tajskem, v Pakistanu, Bangladešu, Indoneziji, Maroku, seveda pa je z globalizacijo na veljavi pridobila tudi v ameriški in evropejski kulinariki. Naj vam na tem mestu navržem še eno zanimivost – curry je pravzaprav britanski izum! Ja, prav ste prebrali, britanski. Iznajdba sega nazaj v 18. stoletje v Indijo, ko je nek britanec ustvaril to mešanico, saj sam kot evropejec ni razumel indijskega procesa začinjanja hrane, kjer so domačini vsakič znova skrbno izbirali raznovrstne posamezne začimbe in jih dodajali svojim jedem …

Prvi curry oglas iz leta 1784
Prvi curry oglas iz leta 1784

Nazaj k curry mešanicam: Ne glede na to, kje se nahajate, ste lahko prepričani, da z mešanico dobite poseben okus regionalnih vplivov, kjer je bil curry narejen.

V spletni trgovini Začimbe.si lahko dobite raznovrstne currye.

Najbolj klasičen je zagotovo Madras curry. Po okusu je ravno tako čudovit, kot je čudovit njegov videz. Ima namreč saden in rahlo pikanten okus.

Tajski Chang Mai curry ima močan in kompleksen okus. Uporablja se predvsem za kuhanje v voku in ostalih curry jedi. Uporaben je pri pripravi rib, morskih sadežev, rakcev, ujema pa se tudi z zelenjavo na primer z lečo, rdečo peso, cvetačo, korenjem in jajčevci.

Eksotična nota Zelenega currya sta zagotovo kokos in mango. Vsebuje tudi zeleno papriko, in nekatere druge sestavine, ki jih navadno drugi curryi ne vsebujejo. Več preberi TUKAJ.

Ljubezenski curry je dokaz, da gre ljubezen skozi želodec. Posebni komponenti sta cvet vrtnice in hibiskus. No, tudu Ras el Hanout velja za različico currya. Dobesedni prevod pomeni »vrh trgovine« in pomeni mešanico najboljših začimb, ki jih prodajalec lahko ponudi.

Mango curry, kot že ime samo pove, v sebi skriva sadno noto, ki se odlično izkaže v kombinaciji z zelenjavo, pa tudi s sladicami.

Uporaba curry mešanic v kuhinji

Curry jedi so narejene s katero koli kombinacijo mesa, perutnine, rib, školjk ali zelenjave. Omake so narejene s kombinacijo kokosovega mleka, jogurta ali jušne osnove. Evropejska različica je tudi smetanova omaka s curryem. Ne ne želimo omake, potem hitro na suho popražimo začimbe, dodamo meso in zelenjavo. Na ta način se okusa navzamejo samo ključne sestavine. Brez težav lahko curry mešanice dodamo tudi v kremne in druge zelenjavne juhe.

Piščančji curry z basmati rižem
Piščančji curry z basmati rižem

Nekaj dobrih receptov s curry mešanicami najdete tudi med našimi recepti. Naj vam olajšamo brskanje:

… Odličen recept za pripravo piščančjega currya z basmati rižem najdete TUKAJ (klini na modro obarvano besedo).

… pa recept za mesne kroglice v curry omaki TUKAJ.

… in recept za dušeno zelje z madras curryem TUKAJ.