Creme brulee

objavljeno v Sladice, Začimbe

Tradicionalna francoska sladica creme brulee, ki navdušuje vse ljubitelje sladkih pregreh po celem svetu. Zato torej vam danes predstavljamo recept za francoski creme brulee.​Cream Brule

Pripomočki, ki jih potrebujemo za pripravo creme bruleeja so:
  • kozica
  • tehtnica
  • merilna posoda
  • čajna žlička
  • visok pekač
  • modelčki za sufle
  • grelnik za vodo
  • deska
  • nož
  • ročni mešalnik
  • posodi
  • manjši ročni gorilnik
Sestavine, ki jih potrebuješ za šest creme bruleejov so:
  • 5 jajc oz. 5 rumenjakov
  • ½ smetane s 35% maščobe
  • 6 čajnih žličk sladkorja
  • 25 gramov vaniljevega sladkorja
  • 1 vaniljev strok
Začimbe za creme brulee lahko dobite s klikom na spodnje gumbe

Vaniljev sladkor Dodaj vse v košarico

Creme brulee pripravimo po naslednjem postopku:
  1. V prvem koraku razpolovite vaniljev strok in mu odstranite semena.
  2. V kozici zavremo pol litra smetane in mu dodamo vaniljeva semena in strok.
  3. V posodi nato zmešamo s ročnim mešalnikom 5 rumenjakov z vaniljevim sladkorjem, dokler ne nastane bledo rumena zmes in ves sladkor je raztopljen v zmesi.
  4. Postopoma nato z žlico dodajamo smetano, ki ji prej odstranimo vaniljev strok.
  5. Vmes prižgeš pečico na 130 stopinj Cenzija brez ventilatorja z grelcem spodaj in zgoraj in hkrati še pripraviš pekač ter posodice za creme brulee.
  6. Zmes vlijemo v modelčke do nekje polovice in jih postavimo v pekač. V grelniku za vodo segrejemo vodo in vročo vodo vlijemo v pekač z modelčki, tako da voda sega do nekje polovice.
  7. ​Nato damo pekač z modelčki v pečico za 35 minut in ko je crème brulee pečen, ga ohladimo, najboljše za čez noč in ga postrežemo naslednji dan.
  8. Ko je crème brulee ohlajen, nanj stresemo žličko belega sladkorja v tanki plasti in ga stopimo z majhnim ročnim grelnikom, da sladkor karamelizira in se strdi. In tako je creme brulee pripravljen za serviranje in verjamem, da bo navdušil še tako strogega kritika.

Cream Brule1

Recept je prispevala Vesna.

Pa dober tek!