Čili s črnim fižolom in pomarančno esenco

V jesenskih dneh se pogrejte z vegetarijanskim čilijem s črnim fižolom, ki ga odlično dopolnjuje okus pomaranče. Sladkost paradižnika in pomaranče ublaži aroma kumine ter pikantnost čilija in kajenskega popra.

Čili s črnim fižolom

Sestavine za čili s črnim fižolom in pomarančno esenco*:

*za 4 porcije

  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 srednje velika čebula, narezana na kocke (približno 1½ skodelice)
  • 1 velika rdeča paprika, narezana na kocke (približno 1 skodelica)
  • 4 stroki česna, zmletega
  • 1 žlica čilija v prahu
  • 2 žlički mlete kumine
  • 1¼ žličke soli
  • 1 čajna žlička posušenega origana
  • ½ čajne žličke kajenskega popra
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2 skodelici paradižnikov iz konzerve
  • 3 pločevinke črnega fižola, odcejenega in oplaknjenega
  • 2 žlički drobno naribane pomarančne lupine
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • ½ skodelice navadnega grškega jogurta
  • sveži lističi koriandra
Priprava čilija:
  1. V večjem loncu na srednji temperaturi segrejte olivno olje. Dodajte čebulo in papriko ter med kuhanjem občasno premešajte. Kuhajte dokler se ne zmehča, približno 5 minut.
  2. Dodajte česen, čili v prahu, kumino, sol, origano, kajenski poper in paradižnikovo mezgo ter med kuhanjem mešajte še približno 1 minuto.
  3. Dodajte paradižnike, črni fižol, 1 žličko pomarančne lupine, med in ½ skodelice vode ter zavrite. Znižajte temperaturo na najnižjo, pokrijte in med kuhanjem občasno mešajte. Kuhajte približno 20 minut.
  4. Vmešajte pomarančni sok, lahko pa dodate še kakšno žlico vode, če vam je čili pregost.
  5. Po želji dodatno solite in začinite s kajenskim poprom.
  6. Razdelite v 4 skodelice in v vsako dodajte žlico grškega jogurta, lističe koriandra in ščepec preostale pomarančne lupinice.

Čili bo v nepredušni posodi v hladilniku zdržal do 4 dni ali v zamrzovalniku do 3 mesece.

 

Pa dober tek! 🙂