Bulgur s paradižnikom in čilijem

Bulgur.
Bulgur.
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo bulgurja:
  • 150 g bulgurja (za dve osebi)
  • jedilna žlica olivnega olja
  • polovico rdeče čebule
  • paradižnik (en cel ali nekaj češnjevih)
  • čili: če ste navajeni pekočih jedi, predlagam ½ ali 1 čajno žličko Habanero čilija, lahko pa uporabite tudi manj pekoč Aleppo čili – 1 čajno žličko kosmičev
  • pol čajne žličke sladkorja
  • polovico zelenjavne kocke
  • voda
  • sir (najbolje feta, lahko pa tudi kaj drugega)

peteršilj (za posip)

Postopek priprave bulgurja:
  • V ponvi segrejemo olivno olje.
  • Olupimo in nasekljamo čebulo; prenesemo v ponev z oljem. Na hitro prepražimo.
Praženje bulgurja in čebule
Praženje bulgurja in čebule
  • Pod hladno vodo speremo bulgur. To najlažje naredimo z velikim cedilom.
  • K čebuli vmešamo še bulgur in čili. Na srednji temperaturi pražimo kakšno minuto.
  • Dodamo na koščke narezan paradižnik, sol, polovico zelenjavne kocke in vodo (približno 3 dl).
  • Vsake toliko pomešamo. Ko voda izpari oziroma jo bulgur vpije, zopet dolijemo vodo. Postopek ponavljamo vse dokler bulgur ne postane mehak.
  • Ko je bulgur pripravljen, odstavimo z ognja in vmešamo še nariban sir. Dobro premešamo, pokrijemo posodo in pustimo počivati 5 – 10 minut.
  • Serviramo v manjše skodelice in po želji potresemo še s sveže nasekljanim peteršiljem.
Pekoči bulgur
Pekoči bulgur

Pa dober tek!

Ekipa Začimbe.si