Bučna torta

objavljeno v Začimbe | 0

Čas buč je tu. Halloween vedno poskrbi za našo ustvarjalnost, tako da rezljamo vse mogoče vzorce v trde buče. 🙂 To je vsekakor zabavno početje, sploh za otroke. Nastale umetnine pa so prava paša za oči.

Kuharji pa v pozno jesenskih dobrotah kot so buče, vidimo nešteto možnosti za hranljivo ustvarjanje.

Buče seveda lahko uporabite tako v slanih kot tudi v sladki jedeh. Buče blestijo povsod! <3

Z vami bom danes delila recept za enostavno a božansko torto, katere glavna sestavina bo seveda – buča. Uporabite lahko katero koli “rumeno bučo”, torej maslenko, muškatno ali hokaido bučo.

Bučna torta
Bučna torta
Za pripravo bučne torte boste rabili:
  • 400 g buče
  • 200 g moke
  • ščep soli, cimeta, mletih klinčkov
  • pol pecilnega praška
  • 100 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 2 žlici olivnega olja
Postopek priprave bučne torte:
  • Rozine namočimo v vodo (lahko tudi v rum).
  • Buče narežemo na kocke in jih na 180 °C pečemo do mehkega. V kolikor so kocke manjše, pomeni, da bo buča prej pečena. Za primer – kocke velike približno 2 cm potrebujejo približno 15 minut. Ko so pečene, jih pretlačimo in ohladimo. Bučo lahko tudi skuhamo.
  • Posebej presejemo moko, pecilni in sol. Dodamo cimet in mlete klinčke ter premešamo.
  • Jajca stepemo s sladkorjem, dodamo olje in bučkin pire. Dobro zmešamo ter počasi dodamo moko in naredimo gladko zmes.
  • Biskvit pečemo 50 minut na 180 °C. Šele dobro ohlajenega razrežemo na plasti in namažemo z bučno kremo.
Postopek priprave bučne torte
Postopek priprave bučne torte
Za bučno kremo pa potrebujete:
Postopek priprave bučne kreme:
  • Procentualno vzamete pol skute in pol bučnega pireja, seveda pa razmerje lahko prilagodite svojemu okusu – več skute, manj buč ali obratno. Obvezno pa v vsakem primeru dodate malo stepene sladke smetane, ki bo kremo naredila bolj kremasto.
  • Sladkajte po okusu s sladkorjem v prahu, ki se bo prej raztopil. Dodajte še ščep začimb. Kremo na koncu zmešajte še s paličnim mešalnikom, da bo brez grudic.

Ko bo torta sestavljena jo lahko prelijete še s čokolado in užitek bo popoln! 🙂

Pa dober tek!

Recept je prispevala Monika. Hvala!