Bučna juha in začinjene kruhove kocke

Čas kuhinjskega ustvarjanja z bučkami še ni mimo. Si iz njih kdaj pripravite juho? Če ne, vam toplo priporočamo, da preverite in preizkusite spodnji recept. Bučna juha z začinjenimi kruhovimi kockami ne bo razočarala. 😉 Poleg tega najdete še recept za začinjene kruhove kocke – tako ne bo več težav, kaj storiti s starim kruhom …

Bučna juha, servirana na krožniku
Bučna juha z začinjenimi kruhovimi kockami
Sestavine – bučna juha:
Potek priprave bučne juhe:
  • Čebulo nasekljamo, korenje in bučko pa narežemo na večje kvadratke.
  • V lonec damo 3 jedilne žlice olivnega olja.
  • Dodamo čebulo, korenje, bučke in pražimo približno 10 minut.
Praženje ćebule, bučk in korenja
Praženje ćebule, bučk in korenja
  • Dodamo sol, kajenski poper, lovorov list in dušimo približno 15 minut.
  • Zalijemo z vodo (malo več kot pol litra).
  • Ko je korenček mehak, je juha skuhana. Pustimo, da se čisto malo ohladi.
  • S paličnim mešalnikom jo v loncu zmiksamo.
  • Serviramo z žlico kisle smetane in začinjenimi kruhovimi kockami.
Sestavine – začinjene kruhove kocke:
Potek priprave kruhovih kock:
  • Star kruh narežemo na kocke.
  • Na pladenj položimo peki papir, nato pa nanj prenesemo kocke.
  • Malo poškropimo z olivnim oljem.
  • Kocke začinimo s soljo, poprom in papriko.
  • Pladenj damo v pečico, ki jo že prej ogrejemo na 110 °C.
Kruhove kocke na pladnju - začinjene in pripravljene na peko v pečici
Kruhove kocke na pladnju – začinjene in pripravljene na peko v pečici.
  • Vmes s kuhalnico nekajkrat pomešamo.
  • Ob koncu lahko, če ima naša pečica to funkcijo, za minutko ali dve vključimo opcijo “žar”, da kocke postanejo še bolj hrustljave in zapečene.
  • Ko so kocke hrustljave, jih vzamemo iz pečice in ohladimo.
Kruhove kocke v lončku - pripravljene na serviranje
Kruhove kocke v skodelici – pripravljene na serviranje.
*Nasvet:

Če imamo doma veliko buč, ki jih sproti ne moremo porabiti, je zmrzovanje dober, hiter in enostaven način shranjevanja. Tako pripravljene bučke lahko uporabljamo preko cele zime. Bučo narežemo na manjše kose, ki jih nato spravimo v zmrzovalnik. Buč ne blanširamo. Zmrznjene koščke lahko (brez daljšega predhodnega odtaljevanja) uporabimo za pripravo juh in omak.

Pa dober tek!
Ekipa Začimbe.si