Brezmesni prebranac

Končno čas piknikov! 😁 Za vas imamo pripravljen recept za idealno prilogo k mesu z žara.
Pečen fižol iz pečice po Srbsko ali tako imenovani prebranac.

Lahko ga uživamo vročega ali hladnega, lahko tudi samostojno brez mesa.

Prebranac
Prebranac
Katere sestavine potrebujemo za pripravo brezmesne različice prebranca:
  • 400 g belega fižola, najbolje tetovca
  • 1 konzervo pelatov (to so olupljeni, konzervirani paradižniki s čvrstim mesom)
  • 800 g čebule (lahko rjavo,belo ali rdečo-pri slednji bo okus rahlo sladkast)
  • 2 lovorova lista
  • 1 dcl repičnega olja
  • 1 rdeča paprika
  • 1 zelena paprika
  • sol
  • poper
  • 1 čajna žlička mlete sladke paprike
  • čili po želji

Ste vedeli, da … 

Fižol je okusna, zdrava in poceni hrana, polna vitaminov in koristnih snovi. Beli fižol recimo sodi v skupino superživil, saj je pravi zaklad mineralov, vitaminov, vlaknin in beljakovin. Fižol je idealno živilo za shujševalno dieto, znan pa je tudimpo tem, da izboljšuje spomin.

Postopek priprave prebranca:
  • Fižol čez noč namočimo,da se potem prej skuha.
  • Kuhamo ga skupaj z lovorjevima listoma,ki preprečujeta napenjanje.
  • Medtem narežemo čebulo na tanke lističe in jo prepražimo do zlato rjave barve na 1 dcl ogretega olja. Uporabimo repično olje,ki je bolj primerno za termično obdelavo kot druga olja. Dodamo še na kocke narezani papriki, posolimo, dodamo začimbe in zalijemo s pelati. Kuhamo 30 minut,da se sestavine malo razpustijo.
  • Dodamo prej kuhan fižol s kako žlico ali dvema vode od kuhanja.Dobro premešamo in vse skupaj preložimo v pekač.Po vrhu prelijemo z žlico ali dvema olja.
  • Pekač postavimo v naprej ogreto pečico. Ogreta naj bo na 180-200*C. Prebranac pečemo 1-2 uri, toliko da tekočina izpari in se na jedi naredi “mrena”.

Pa dober tek!

Recept je prispevala Monika