Uporaba začimb v kuhinji – najpogostejše
|

Vsak kuhar, pa naj bo začetnik ali pravi chef, dobro ve, da so začimbe pri kuhanju nepogrešljive. Zato je pomembno, da je naša začimbna omarica / predal dobro založen. Katere začimbe, zelišča in mešanice ustrezajo našemu načinu kuhanja se seveda … Preberi več

Unikatna poslovna darila: za podjetja – december 2018 – 2019
|

Poslovna darila so neizogiben del podjetniškega življenja. Namenjena so poslovnim partnerjem ter drugim pomembnim osebam kot izkaz pozornosti in zahvale za sodelovanje, zato je še posebej pomembno, da jih preudarno izberemo. Začimbe.si smo mlado slovensko podjetje, ki si prizadeva na … Preberi več

Bučna torta
|

Čas buč je tu. Halloween vedno poskrbi za našo ustvarjalnost, tako da rezljamo vse mogoče vzorce v trde buče. 🙂 To je vsekakor zabavno početje, sploh za otroke. Nastale umetnine pa so prava paša za oči. Kuharji pa v pozno … Preberi več

Vanilija v prahu – dodatek k slaščicam
|

Vanilja brez dvoma kraljuje na prestolu začimb, ki jih uporabljamo pri pripravi sladic. S svojim omamnim okusom navdušuje v številnih kulinaričnih kreacijah … Kaj pravzaprav sploh je vanilija? Vanilija spada v družino orhidej. Vaniljevi stroki, ki jih uporabljamo kot začimbo, … Preberi več

Ingver v prahu in med
|

Ingver in med sta darili narave, ki bi ju morali ljudje bolj ceniti. Oba sta namreč bogata s snovmi, ki so koristne za zdravje. Najprej nekaj malega o ingverju: Ingver je plod narave, ki se ga danes uporablja povsod po … Preberi več

Začimba kumin – uporaba in recepti
|

Kumin ali latinsko Cuminum cyminum L. je znan tudi pod drugimi imeni: npr. orientalska kumina, rimska kumina ali pa laški kumin. Vsekakor pa, ko govorimo o kuminu, NE govorimo o kumini! Naj najprej razrešimo to pogosto dilemo: kumin in kumina … Preberi več

Janež: uporaba in recepti
|

Z besedo janež v kulinariki označujemo male plodove aromatične rastline, ki se latinsko imenuje Pimpinella anisum. Gre za sorodnico kumine, kumina, kopra in komarčka in prvotno izvira iz Sredozemlja in Bližnjega vzhoda. Dandanes je razširjena skoraj povsod po svetu. Ovalne … Preberi več

Kajenski poper in kurkuma – kombinacija
|

Kajenski poper in kurkuma sta eksotični začimbi, ki sta razširjeni po vsem svetu. Obe imata svojstvene karakteristike: kurkuma svojo rumeno barvo in blago pikanten, malce jedek okus, kajenski poper pa svojo rdečo barvo in pekočost. Obe začimbi lahko v kulinarične … Preberi več

Curry: začimba za omake (in še več)
|

  Beseda »curry« je precej zapletena, saj pri različnih ljudeh spodbudi različne misli. Velika večina ljudi sicer to besedo najprej poveže z (običajno) rumenim »praškom«, ki ga najdemo med drugimi začimbami in ga uporabljamo za kuhanje. Sicer pa lahko z … Preberi več

Bešamel omaka / bela omaka
|

Bešamel omaka je znana tudi pod imenom bela omaka. Izvira iz Francije in je ena od osnovnih omak. Pripravljena pa je iz treh glavnih sestavin: masla, moke in mleka. Sestavine, ki jih potrebujemo za bešamel omako: 50 g masla 2 … Preberi več

Komarček: kako ga uporabljati v kuhinji
|

Komarček (Foeniculum vulgare) je visoka trjnica, ki izvira iz Sredozemlja. S časom se je razširili tudi drugod po svetu. Rastlina ima pernate liste, ki se uporabljajo kot zelišče, proizvede pa tudi rumene cvetove, ki se kasneje spremenijo v semena. Ta … Preberi več

Kardamom: zdravilni učinki in lastnosti
|

Kardamom je eksotična začimba, ki izvira iz Indije. Ima močan, rahlo pikanten a ob tem sladkoben okus ter zelo močno aromo. Ta začimba, ki se jo pri nas šele učimo uporabljati, je po svetu že močno razširjena. Poleg številnih možnosti … Preberi več

Kurkuma za zdravje – zdravilni učinki kurkume
|

Kurkuma je trajnica, ki izvira iz južne Azije. Spada v družino ingverjevk. Njen razvejan gomolj ima čvrsto lupino rjave barve, če pa gomolj prerežemo na polovico, pridemo do značilne močne oranžne barve. Kurkuma je rastlina, ki se jo v najrazličnejše … Preberi več

Brinove jagode: uporaba in uživanje
|

Brinove “jagode” pravzaprav sploh niso jagode, ampak majceni storži navadnega brina. Jagode so storži ženske rastline, ki rastejo na brinih – vrsti iglavcev (Pinophyta), rastlin oziroma dreves s storži. Brini se po videzu med seboj zelo razlikujejo, saj so lahko … Preberi več

Jagodna marmelada z bezgom
|

Prejeli smo poetičen recept za pripravo božanske jagodne marmelade “v dvoje”. Kadar nam pomaga oseba, ki jo imamo radi, je vedno lažje in bolj veselo, kajne? 🙂🤗 Jagodna marmelada s cvetovi bezga ali  “Ta je drugačna kot vse marmelade sveta, … Preberi več

Kajenski poper za zdravje – zdravilni učinki
|

Kajenski poper ste verjetno že preizkusili kot začimbo za popestritev jedi, najbrž pa niste vedeli, da ima moč, da vam izboljša zdravje. Že več kot 9000 let se namreč uporablja v prehrani in kot zdravilo. Kajenski poper stimulira kroženje krvi … Preberi več

Kurkuma v kozmetične namene
|

Kurkuma je poznana tudi pod imenom indijski žafran. Zaradi svoje globoke rumeno-oranžne barve se je skozi zgodovino uporablja kot začimba in tekstilno barvilo. Kurkuma ponuja neverjetne koristi za telo (ga čisti in razstruplja); pa ne le znotraj telesa, temveč tudi … Preberi več

Sladko-kisla (čilijeva) omaka
|

Najboljša sladko-kisla omaka v svojem okusu združuje vse: sladkobo, grenkobo in kislost. Pa čeprav našteti okusi na prvi pogled in v takšni kombinaciji ne zvenijo tako slastno, je sladko-kisla omaka božanska kitajska iznajdba, mimo katere v kitajski restavraciji ali pa … Preberi več

1 2 3 4 7
Facebook Iconfacebook like button

Spletna trgovina uporablja piškotke za delovanje in spremljanje obiska. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam lahko omogočamo čim boljš nakupovalno izkušnjo, ter spremljamo podatke o obisku. Z nadaljno uporabo spletne strani ali s klikom na "Sprejmem" gumb spodaj se strinjate z uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Zapri