Biskvit z arašidovim maslom in karamelo

objavljeno v Recepti, Sladice, Začimbe | 0

Poznate “na glavo obrnjene” biskvite s karamelo? No, tale je eden takih. Ko je pečen, ga takoj prekucnete iz pekača na servirni krožnik, da se karamela razlije po biskvitu. V našem biskvitu pa se skriva še arašidovo maslo in banane. Brez skrbi, biskvit ne bo slan. Se vam že cedijo sline? Potem pa kar hitro v kuhinjo!

Biskvit z arašidovim maslom in karamelo

Kaj potrebujemo za pripravo arašidovega biskvita:
  • ponev
  • pekač
  • nož
  • posodo za umešanje biskvita
  • štedilnik
  • pečico
Sestavine za pripravo biskvita z arašidovim maslom in karamelo:
  • rezina masla ( 1,5 cm)
  • 6 žlic sladkorja demerara
  • 3 banane
  • ščepec cimeta
  • 1 velika žlica arašidovega masla
  • 3 jajca
  • 1 grški jogurt
  • 10 žlic sladkorja
  • 5 žlic olja
  • pol pecilnega praška
  • 5 žlic bele gladke moke
  • 5 žlic mletih mandljev
Postopek priprave biskvita z arašidovim maslom in karamelo:
  1. Na ponvi, ob zmernem ognju, raztopimo maslo in mu dodamo sladkor. Večkrat premešamo, da se ne zažge. Kmalu se začne sladkor topiti in nastane karamela. Priprava karamele
  2. Takoj vročo karamelo prelijemo v pekač primerne velikosti (približno 20 x 30 cm)
  3. Čez karamelo enakomerno narežemo banane. Režemo poljubno, lahko kolobarje, lahko po dolžini. Priprava banan za biskvit
  4. Za pripravo biskvita najprej zmešamo mokre sestavine, torej jajca, olje, jogurt, dodamo sladkor, arašidovo maslo, mandlje in moko s pecilnim praškom. Dobro premešamo,da dobimo gladko maso. Preverimo, če se je arašidovo maslo razpustilo, da ne ostane kepa.
  5. Biskvit zlijemo čez banane in začnemo s peko. Masa za biskvit z arašidovim maslom
  6. Biskvit pečemo 35 minut na 180 stopinj Celzija.

Ko je biskvit pečen, ga takoj “na glavo” stresemo na servirni krožnik. Bodimo previdni, da se ne opečemo ali nam pekač ne zdrsne iz rok. Pekač pustimo preko biskvita, da se biskvit ohladi in vsa karamela steče iz njega. Pečen biskvit z arašidovim maslom in karamelo

Ohlajen biskvit ponudimo s stepeno sladko smetano.

Dodatni nasveti in informacije:

S cimetom v receptu nikakor ne pretiravajte, da ne bo presegel okus arašidovega masla. Cimet je bogat z antioksidanti, uravnava krvni sladkor, je naravno zdravilo proti aknam in vnetnim procesom, lajša menstrualne težave, zmanjšuje utrujenost in še marsikaj. Vendar z njim ni dobro pretiravati, sploh, če imate obolenja jeter.

Arašidovo maslo pomaga pri regulaciji hormonov in pri absorbciji vitamina D. Znižuje holesterol in varuje ožilje, ker vsebuje veliko zdravih maščob, ki so človeškemu organizmu potrebne. Ker pa ima visoko hranilno vrednost, ga je priporočljivo uživati zmerno. Američani uživajo arašidovo maslo v kombinaciji z marmelado.

Banana je sadež, ki botanično sodi med jagode. Pospeši metabolizem, je bogata s kalijem, dviguje energijo in izboljšuje razpoloženje. Če niste ljubitelj banan, jih v receptu enostavno zamenjajte z jabolki.

 

Recept je prispevala Monika.

Pa dober tek! 🙂