Atlantski halibut (navadni jezik) in zeljnata solata z bučnim oljem

objavljeno v Mesne jedi, Recepti, Začimbe

Tokrat sem za kosilo pripravil ribo (atlantski halibut oziroma navadni jezik), ki mi jo je prinesel prijatelj, ki živi daleč na severu Norveške. Z menoj je delil tudi kar nekaj možnih načinov za pripravo in svoj najljubši recept, a ker sem človek, ki se le redkokdaj drži točno zapisanih receptov, sem vnesel še nekaj svojih sestavin in dodal meni ljubo prilogo – zeljnato solato z bučnim oljem.

Sestavine za pripravo atlantskega halibuta in zeljnate solate z bučnim oljem
Sestavine za pripravo atlantskega halibuta in zeljnate solate z bučnim oljem
Zeljnata solatala z bučnim oljem

Sestavine za zeljnato solato:

  • nasekljano zelje
  • 2 krompirja
  • sol
  • mešanica poprov
  • domače bučno olje

Potek priprave:

  • Tokrat sem na tržnici kupil že naribano zelje. Če kupimo celega, ga doma sami enostavno naribamo ali s “salamoreznico” narežemo na tanke rezine.
  • Dva krompirja narežemo na majhne kocke.
  • Kocke kuhamo v slani vodi, dokler se ne zmehčajo. Ko je bil krompir kuhan, ga odcedimo in še toplega vmešal k – že prej narezanemu – zelju.
  • Zeljnato solato nato začinimo s poprom, soljo in bučnim oljem.
  • Vse skupaj dobro premešamo.
Zeljnata solata z bučnim oljem
Zeljnata solata z bučnim oljem
Atlantski Halibut oziroma navadni jezik

Sestavine za pripravo ribe:

  • zrezek atlantskega halibuta
  • lovor (več listov)
  • sol
  • dve žlici kisa
  • mešanica začimb za ribe
  • domača kisla smetana
  • ščepec peteršilja ali luštreka ali koriandrovih listov za posip čez smetano

Potek priprave:

  • Zelo pomembno je, da je riba dobro odmrznjena oziroma odtajana.
  • V loncu zavremo vodo, ki jo prej obogatimo z nekaj lovorovimi list, ščepcem soli in dvema jedilnima žlicama kisa.
  • V krop postavimo ribje steake in jih na zmernem ognju kuhamo približno 10 minut. Pri času kuhanja moramo biti zelo previdni, saj se meso lahko hitro razkuha.
  • Kuhano meso odstavimo na krožnik.
  • Segrejemo ponev in vanjo damo kocko masla, na katerem bomo ribji steak še popekli.
  • Meso pred peko (na obeh straneh) dobro začinimo z mešanico začimb za ribe. Le-ta tej ribi s severnega morja popestri okus in ji prida še rahlo pikanten pridih.
  • Ribje steake na vsaki strani pečemo približno 3 minute.
Začimbe za ribe in pečenje
Začimbe za ribe in pečenje
  • Ko se naredi rahla skorjica, jih prenesemo na krožnik, na katerem pripravimo posteljico iz zeljnate solate.
  • Po nasvetu prijatelja sem dodal že zlico kisle smetane, ki naj bi bila na Norveškem obvezen dodatek k ribi. Čeznjo sem na koncu potresel še ščepec peteršilja, kot alternativo pa lahko uporabimo tudi luštrek ali koriandrove liste.
Riba z zeljem in kislo smetano
Riba z zeljem in kislo smetano

Naj se dobro je in dober tek! 🙂